Normal_pexels-karolina-grabowska-4498606

Wil jij graag thuis conditie opbouwen, dan kun je dit op een aantal verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een hometrainer aan te schaffen, maar ook een roeimachine kopen voor het opbouwen van zowel je conditie als spiermassa is ook helemaal geen gek idee. Wist je namelijk dat je terwijl je thuis sport, vaak ook een stuk efficienter kunt trainen? Allereerst heb je natuurlijk geen reistijd en bepaal je helemaal zelf wanneer je wilt gaan sporten. Waar de meeste sportscholen openingstijden hebben, heeft je sportschool thuis dit natuurlijk niet. Om ervoor te zorgen dat je dus op je gemak thuis je conditie kunt opbouwen, hebben we een aantal tips voor je.

Cardio training

De meest effectieve manier om je conditie op te bouwen, is door cardio training. Dit is eigenlijk niets meer dan het doen van een bepaalde duursport. Dit kan wandelen zijn, hardlopen, maar ook roeien, zwemmen of vele andere sporten waarbij je veel en langdurig moet bewegen. De meeste mensen kiezen ervoor om dit te doen op een hometrainer of loopband. Deze bewegingen zijn vaak het meest vertrouwd en maken natuurlijk ook al jarenlang deel uit van onze dagelijkse bewegingingen. Wanneer je thuis wilt trainen, heb je verschillende fitness toestellen nodig. Hierbij kun je denken aan een loopband, maar ook een hometraining of spinningfiets behoort tot de mogelijkheden.

Begin rustig

Wanneer je nog weinig tot geen ervaring hebt met sporten, dan is het verstandig om dit rustig op te bouwen. Op het moment dat je direct te hard van stapel loopt, heb je het risico op vervelende blessures, wat ook vaak je motivatie niet ten goede komt en heb je kans dat je het niet zo heel erg lang volhoudt. Je kun je namelijk wel voorstellen dat direct een wedstrijdje hardlopen met 15 kilometer per uur nou niet bepaald verstandig is wanneer je net begint. Bouw het dus rustig op en maak bij voorkeur gebruik van een schema, zodat je stap voor stap je conditie en dus ook uithoudingsvermogen kunt verbeteren.

Zorg voor voldoende rust

Om vooruitgang te kunnen boeken, is het belangrijk dat je je lichaam ook voldoende rust geeft. Dit kun je doen door minimaal 48 uur rust te houden tussen de verschillende oefeningen. Vooral in het begin moet je spieren en gewrichten natuurlijk enorm wennen, waardoor de kans bestaat dat je na de eerste paar trainingen flinke spierpijn krijgt. Wanneer je dan te snel weer begint, loop je het risico op een blessure.