Normal_schermafbeelding_2022-12-08_om_11.08.29

Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs in een klein land als Nederland verschilt het per stad hoe gezond de omgeving is. Ben jij benieuwd in welke steden je het ‘gezondst’ kunt wonen? Huurwoningen.nl heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis deed onderzoek naar de gezondheid van 25 Nederlandse steden. Dit is gemeten aan de hand van verschillende factoren:

-  Fietsvriendelijkheid;
-  Het ov-netwerk;
-  Groenvoorzieningen;
-  Luchtkwaliteit;
-  Geluidsoverlast;
-  De plannen tegen hittestress;
-  De hoeveelheid gezonde buitenruimte;
-  De ruimte voor sociale interactie.

Met het onderzoek wil Arcadis inzichtelijk maken wat we belangrijk vinden in een stad en hoe daar in geïnvesteerd kan worden.

Groningen is het ‘groenst’

Groningen kwam het beste uit het onderzoek en is dit jaar, net als twee jaar terug, weer de gezondste stad van Nederland. Dit komt onder andere door de mooie natuurgebieden die de stad rijk is. Zo kan je heerlijk fietsen door De Onlanden wat ook weer grenst aan het prachtige Stadspark. Daarbij heeft Groningen een noordelijke ligging met het voordeel van minder hitte en een betere luchtkwaliteit.


Groene en grijze steden

Uit het onderzoek bleek dat kleinere steden het niet per se beter doen dan de grotere steden. Zo doen de kleinere steden Emmen en Apeldoorn, maar ook de studentensteden Nijmegen en Maastricht het verrassend goed.

Nijmegen is al eerder verklaard tot groenste stad van Europa en heeft in 2018 de European Green Award gewonnen. De stad beschikt over veel groene plekken die ervoor zorgen dat de stad minder warm wordt. Steden die uit het onderzoek minder ‘groen’ zijn gebleken zijn Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Deze steden zouden volgens Arcadis kunnen verduurzamen, mits de gemeenten samen met de projectontwikkelaars, inwoners en gebruikers van de stad zich hard maken voor gezondere stadsontwikkelingen. Er wordt al wel geïnvesteerd in het verduurzamen van de grote steden, zo is bijvoorbeeld Amsterdam gestart met het ‘Green Mile’ initiatief om een groenere hoofdstad te realiseren.

Over het algemeen zijn Nederlandse steden fijn en gezond om in te wonen vergeleken met steden uit andere landen. Toch zijn er nog wel een aantal verbeterpunten vertelt John Boon van Arcadis. Zo moet er volgens hem nog meer aandacht besteed worden aan de luchtkwaliteit. Deze voldoet namelijk nog niet aan de norm die gesteld is door de Wereldgezondheidsorganisatie. Tijdens de coronacrisis was er verbetering in de luchtkwaliteit gemeten, maar doordat het normale leven weer is opgepakt gaat deze weer achteruit. Over de afgelopen twee jaar zijn alle steden wel gezonder geworden dan voorheen bleek uit het onderzoek.