Normal_survival-ge9b88b3de_1280

Een overlijdensrisicoverzekering, het klinkt als een verzekering waar je je het liefst nog lang niet mee bezig wilt houden. Toch is het een verzekering die vaak eerder afgesloten wordt dan je van tevoren verwacht; en dat is met een goede rede. Wat een overlijdensrisicoverzekering is en waarom deze kan worden afgesloten, leggen we je hieronder uit.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer men voor het eerst over deze verzekering hoort, wordt vaak de vergelijking gemaakt met een uitvaartverzekering. Echter is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) iets anders. Een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten om nabestaanden financiële zekerheid te bieden. Het is namelijk belangrijk dat zij door kunnen gaan met het leven, hoe lastig dit ook mag zijn. Met deze verzekering zorg je ervoor dat er na jouw overlijden een geldbedrag vrijkomt dat jouw nabestaanden kan helpen wanneer jij dat zelf niet meer kan. Je kan zelf besluiten wie dit bedrag, of een deel hiervan, ontvangt. Dit kunnen één of meerdere personen zijn en het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een zakenpartner als begunstigde te benoemen. 

Waarom deze verzekering?

Wanneer je komt te overlijden verandert er veel voor je nabestaanden. Om hen financieel te kunnen ondersteunen, wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Deze kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de betaling van een hypotheek of de woonlasten bij een huurwoning. De hobby’s, aspiraties en studies van kinderen en kleinkinderen kunnen hiermee gerealiseerd worden. Daarnaast kan de erfbelasting hiermee worden afgedekt of de alimentatie worden betaald. Wanneer je met een compagnon een bedrijf bent gestart, kan het geld ook gebruikt worden om deze financieel tegemoet te komen wanneer jij plots komt te overlijden. Je zorgt er met een overlijdensrisicoverzekering voor dat je dierbaren financieel beschermd zijn wanneer jij (vroegtijdig) overlijdt.

Hypotheek

Wanneer je met je partner een woning hebt waarvoor een hypotheek is afgesloten, kan het overlijden grote impact hebben op de betaling van de hypotheek. Daarom is een overlijdensrisicoverzekering vaak nodig bij het afsluiten van een hypotheek. Het is mogelijk om een vast te ontvangen bedrag af te sluiten, maar ook een aflopend uit te keren bedrag is een optie. Dit bedrag daalt met een vergelijkbaar tempo als de aflossingen van de hypotheek. Je kan een overlijdensrisicoverzekering kruislings afsluiten voor je partner en jezelf zodat een bedrag wordt uitgekeerd bij het overlijden van één van beiden. Zo kan het niet gebeuren dat één van jullie overblijft met een te hoge hypotheek. Dit zorgt voor financiële zekerheid voor jullie allebei. Wel betekent dit dat jullie beiden een polis hebben die jullie betalen.