Normal_stay-open-2132350__340

De inrichting van je huis kan een grote impact hebben op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijk licht of de luchtkwaliteit. Er zijn een aantal manieren waarop jij je huis kan inrichten zodat het beter is voor je gezondheid. Hieronder staan ze op een rijtje.

Natuurlijk licht

Zonlicht wordt ook wel natuurlijk licht genoemd. Voor de gezondheid is het belangrijk om voldoende natuurlijk licht te krijgen omdat het helpt bij de productie van vitamine D, het reguleren van je slaap-waakritme en het verbeteren van je stemming. Wanneer je huis veel ramen heeft, kan hier veel zonlicht door naar binnen komen. Door het gebruik van materialen zoals rolgordijnen, kun je zelf bepalen hoeveel licht je wilt doorlaten. Dit kan veel helpen met het reguleren van je slaap-waakritme. Je lichaam heeft licht nodig om te functioneren. Wanneer je wordt blootgesteld aan natuurlijk licht tijdens de dag, helpt dit om je wakker te houden en energiek te blijven. Naast het regulieren van het slaap-waakritme, kan natuurlijk licht ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming. Dit kan het gevolg zijn van het effect dat licht heeft op de hormonen en het centrale zenuwstelsel. Een gebrek aan natuurlijk licht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals depressie, vermoeidheid en een slecht slaap-waakritme. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis voldoende is voorzien van natuurlijk licht. Op deze manier kan jij profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die natuurlijk licht te bieden heeft.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit verwijst naar de hoeveelheid en samenstelling van de lucht die we inademen. Een slechte luchtkwaliteit in een huis kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en allergieën. Meerdere factoren kunnen de luchtkwaliteit in een huis beïnvloeden. Zo kunnen stofdeeltjes en huidschilfers van dieren de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden. Dit kan worden vermeden door regelmatig te stofzuigen. Schimmels kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen, namelijk allergieën en ademhalingsproblemen. Schimmels groeien in een huis met een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je verlagen door goed te ventileren. Rook en chemicaliën kunnen ook veel invloed hebben op de luchtkwaliteit. Probeer daarom niet binnen te roken. Ook hebben veel schoonmaakproducten chemicaliën in zich. Ook hier is het weer verstandig om veel te ventileren. Wanneer je slecht ventileert, zorgt dit ervoor dat de stof en chemicaliën stagneren.

Bewegen

Een huis dat is ontworpen om beweging te stimuleren kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Dit kan worden bereikt door de indeling van de woning zoals een trap in plaats van een lift, een eetgedeelte in plaats van een aparte eetkamer, en het plaatsen van een speelhoek voor kinderen. Dit maakt het gemakkelijker voor de bewoners om de hoeveelheid beweging te verhogen in hun dagelijks leven, door bijvoorbeeld meer te lopen, zonder specifiek bewegingsactiviteiten te hoeven plannen. Daarnaast kan een huis dat is ontworpen om beweging te stimuleren ook een positief effect hebben op onze mentale gezondheid, door een gevoel van vrijheid en controle te geven over onze omgeving. Ook kan een huis dat is ontworpen om beweging te stimuleren de gezelligheid bevorderen door bijvoorbeeld een open keuken, waar mensen elkaar kunnen zien werken of praten.