Normal_pexels-dmitry-zvolskiy-2082090

Tot op late leeftijd wil je in je vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Het maakt dat er mogelijk kleine aanpassingen aan je woning en interieur benodigd zijn. Denk aan het gebruik van een relaxfauteuil waaruit je eenvoudig op kunt staan, het monteren van een wandsteun aan de wand in het toilet of bijvoorbeeld het gebruik van een inklapbaar zitje onder de douche. Niet alleen vergroten dergelijke aanpassingen het wooncomfort; ook hebben ze een positief effect op de veiligheid in huis. De kans op ongelukken neemt sterk af. Je zal niet de eerste zijn, die een keer uitglijdt onder de douche.

Vergroot je wooncomfort met een sta op stoel 

Het gebruik van een moderne sta op stoel is de laatste jaren steeds populairder geworden onder senioren. Zoals de naam al doet vermoeden, helpt een dergelijke fauteuil je op te staan door het zitvlak iets naar voren te laten klappen. Zeker bij een diepe stoel of bank kan het steeds lastiger worden om hieruit op te staan, naarmate je ouder wordt. Ouderdom gaat vaak immers gepaard met stramheid. Naast het feit dat een sta op stoel ondersteuning biedt bij het opstaan, zijn deze stoelen vaak voorzien van een uitklapbare voetensteun. In sommige gevallen is ook de rugleuning naar achter te klappen. Een comfortabele basis om volledig tot rust te komen en te ontspannen. 

 

Aanpassingen aan de badkamer en het toilet 

Eerder werden al een aantal voorbeelden genoemd van kleine aanpassingen aan de badkamer en het losse toilet in huis, die helpen je woning veiliger te maken. Een wandsteun ondersteunt je op het moment dat je op wilt staan vanaf het toilet. Daar waar een zitje onder de douche voorkomt dat je uitglijdt. Datzelfde doet een anti-slip mat welke je op de vloer van de douchecabine kunt leggen. Er zijn verschillende webshops waar je deze hulpmiddelen bestelt.

 

Maak de deurposten in huis breder 

Meer ingrijpend is een aanpassing aan de deurposten in huis. Wanneer je ouder wordt, kan het gebruik van een rollator of rolstoel wenselijk zijn. Ze bieden je ondersteuning, wanneer je naar het toilet of bijvoorbeeld de keuken wandelt. Daarbij biedt de rollator plek om een theepot of een aantal glazen mee te nemen naar je eet- of woonkamer. Zo hoef je deze zelf niet te dragen! Zeker in oudere woningen kunnen de deurposten erg smal zijn. Het maakt het een uitdaging om hier met de rollator of rolstoel tussendoor te manoeuvreren.