Normal_brain-writes-with-white-chalk-is-hand-draw-concept

ADHD, wat staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een aandoening die gekenmerkt wordt door onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. Het is een aandoening die veel voorkomend is bij kinderen, maar kan ook zeker voorkomen bij volwassenen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor ADHD, zoals medicatie, gedragstherapie en leerinterventies. Elke behandeling heeft zo zijn voor- en nadelen, en het is belangrijk om te overwegen of zo een behandeling bij jou past.

Hoe kun je ADHD behandelen?

Eén van de meest voorkomende behandelingen voor ADHD is medicatie. Dit kan helpen om de symptomen van ADHD te verminderen en de medicatie kan de concentratie, het leervermogen en het gedrag verbeteren. Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar, zoals stimulantia, niet-stimulantia en tricyclische antidepressiva. Stimulantia medicijnen zijn de meest voorgeschreven behandeling voor ADHD en omvatten medicijnen zoals methylphenidaat (Ritalin) en dextroamphetamine (Adderall). Deze medicijnen helpen bij mensen met ADHD omdat het het niveau van dopamine en noradrenaline verhoogt, wat kan helpen om aandacht en concentratievermogen te verbeteren. 

 

Nadelen gebruik van medicatie voor ADHD

Er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van medicatie voor de behandeling van ADHD. Zo kunnen gebruikers van deze medicijnen last krijgen van bijwerkingen, zoals slaperigheid, hoofdpijn en veranderingen in bloeddruk. Bovendien kun je afhankelijk worden van de medicijnen en kan het moeilijk voor je zijn om met de medicatie te stoppen als dit nodig is. Daarom is het belangrijk om goed begeleid te worden tijdens het gebruik van medicijnen voor ADHD en goed de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Om dit besluit te maken, kun je het beste een specialist voor adhd behandeling inschakelen om een medisch verantwoord besluit te kunnen maken. 

 

Andere behandelingen voor ADHD symptomen

Naast medicatie kun je er ook voor kiezen om gedragstherapie toe te passen om de symptomen van ADHD te verminderen. Gedragstherapie kan bestaan uit individuele sessies met een therapeut of groepssessies met andere mensen waarbij ADHD is geconstateerd. Tijdens deze sessies kan de therapeut je helpen om beter om te gaan met de symptomen van ADHD, zoals problemen met aandacht en impulsiviteit. Gedragstherapie kan ook helpen om sociale vaardigheden te verbeteren en om beter om te gaan met stress en emoties. Een nadeel van gedragstherapie is dat de sessies tijdrovend kunnen zijn en dat je het lastig kunt vinden om je open te stellen tegenover een bekende, zeker wanneer dit in een grote groep is. 

 

Worden ADHD behandelingen vergoed?

In Nederland worden de behandelingen voor ADHD meestal vergoed door de zorgverzekering, dit geldt zowel voor medicatie als voor gedragstherapie. Het is wel belangrijk om te checken wat de voorwaarden van je zorgverzekering precies zijn, omdat deze per verzekeraar kunnen verschillen. Sommige verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld alleen bepaalde soorten medicijnen of beperken de vergoedingen voor gedragstherapie. Ongeacht of jouw zorgverzekeraar jouw behandeling vergoed of niet, zul je altijd nog te maken hebben met jouw eigen risico. Dit betekent dat je eerst een deel van de kosten zelf moet betalen voordat je verzekering dit doet. Wil je weten wat een psycholoog bij jou in de buurt kost? Zoek dan bijvoorbeeld op ‘psycholoog kosten in Maastricht’, voor meer informatie.