Normal_schermafbeelding_2023-02-03_om_08.38.01

Een veilig huis voor mensen met Alzheimer zorgt ervoor dat iemand in zijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Als de ziekte voortschrijdt, kunnen creativiteit en flexibiliteit ervoor zorgen dat het huis steeds wordt aangepast aan de mogelijkheden van de zieke.

Potentieel gevaarlijke voorwerpen

Controleer alle ruimtes in huis op gereedschap, geneesmiddelen, schoonmaakmiddelen en andere potentieel gevaarlijke voorwerpen. Berg deze spullen goed op. Denk ook aan giftige planten en siervruchten die voor echt voedsel kunnen worden aangezien.

Veilige keuken

De keuken is een plek waar gemakkelijk ongelukken kunnen gebeuren. Je voorkomt onveilig gebruik van een gasfornuis door de draaiknoppen af te dekken. Je kunt er ook voor kiezen om knoppen te verwijderen of het gas uit te schakelen wanneer het fornuis niet in gebruik is. Overweeg eventueel een fornuis met automatische uitschakeling. Ook apparaten die automatisch uitschakelen zijn een veilige keuze voor mensen met Alzheimer. Vermijd apparaten als bijvoorbeeld frituurpannen.

Veilige badkamer

In de badkamer is er vooral gevaar voor uitglijden. Naast steunen breng je het beste structuurstickers aan op gladde oppervlakken om vallen te voorkomen.

Gelijkmatig lichtniveau

Veranderingen in lichtsterkte kunnen desoriënterend werken bij mensen met Alzheimer. Houd daarom looppaden en kamers goed verlicht. Creëer een gelijkmatig niveau door extra lampen op te hangen bij ingangen, gangen, trappen en de badkamer. Gebruik ledverlichting voor de nacht in gangen, slaapkamers en badkamers. 

Toegankelijke hoogte

Zorg voor kastplanken op een toegankelijke hoogte, zodat iemand er gemakkelijk iets vanaf kan pakken. Op deze manier voorkom je dat iemand op planken klimt of naar iets gaat uitreiken, waardoor hij zijn evenwicht kan verliezen of er spullen naar beneden kunnen vallen.

Vermijd struikelgevaar

Mensen met Alzheimer hebben een verminderd evenwichtsgevoel. Verwijder daarom alles waar ze over zouden kunnen struikelen. Denk bij dit soort zaken aan tapijten, verlengsnoeren, planten op de grond en matten.