Normal_pexels-andrea-piacquadio-914910

Slapen is ontzettend belangrijk voor de meeste van onze vitale processen in het lichaam. Niet voor niets slapen baby´s en ook kinderen tot een jaar of 10 gemiddeld zo tussen de 12 en 20 uur. Uiteraard geldt voor baby´s dat ze doorgaans het langste slapen en de kinderen rond de leeftijd vanaf 6 jaar meestal zo'n 10 tot 12 uur. Dit is dan ook meestal het moment waarop het afgelopen is met het welbekende middagslaapje. Dus ouders, geniet er nog even van! Omdat slaap zo ontzettend belangrijk is, kunnen we niet genoeg benadrukken dat het zaak is om te zorgen voor niet alleen voldoende slaap, maar ook kwalitatieve slaap. Speciaal daarom leggen we in dit artikel uit waarom voldoende slaap zo belangrijk is en ook wat de effecten zijn op het moment dat je niet goed of niet voldoende slaapt.

Hoeveel uur slapen is gezond?

We hebben het natuurlijk al even over het aantal uren slaap gehad dat de meeste kinderen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De reden dat kinderen veel meer slaap nodig hebben, is omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn. Hun nog jonge hersenen hebben alle rust nodig om de prikkel die ze gedurende de dag krijgen, op de juiste manier te verwerken. Daarbij komt ook dat ze nog volop in de groei zitten en ook groei extra wordt bevordert door voldoende slaap. Niet voor niets is slaap daarom dan ook één van de pijlers voor veel sporters naast gezonde voeding en de juiste beweging. Kijkend naar een volwassene, dan is 7 tot 9 uur slaap gezond. Uiteraard kan het zijn dat je net wat minder uren nodig hebt, maar gemiddeld kom je uit op 8 uur.

 

Zorg voor een vast ritme

Ons lichaam heeft een biologische klok. Voor veel mensen natuurlijk vooral in het weekend heel erg herkenbaar. Waar je normaliter iedere avond om 22.00 uur naar bed gaat en vervolgens om 07.00 uur weer opstaat omdat de wekker gaat om te gaan werken, zien we vaak dat dit in het weekend ook zonder wekker gebeurt. Waar dit op het eerste oog vervelend lijkt, is dit voor veel mensen een zegen. Met name wanneer je een wat mindere slaper bent en je alles al hebt geprobeerd, is de basis het creëren van een vast slaapritme. zorg er dus voor dat je alles donker hebt op je kamer, een goed ergonomisch kussen hebt om lekker op te kunnen liggen en ga een week lang op hetzelfde tijdstip naar bed. Uiteraard geldt dit niet alleen voor het naar bed toe gaan, maar ook voor het opstaan. Wen jezelf daarom dus ook aan om op een vaste tijd op te staan.

 

Goede matras

Je kunt nog zo’n vast ritme hebben, maar wanneer je op een pockveermatra ligt, waarvan de veren je in je rug steken, kun je natuurlijk nooit prettig slapen. Zorg er daarom dus ook voor dat je een ergonomisch hoofdkussen zodat je hoofd en vooral ook nek gedurende de nacht goed wordt ondersteunt en je daarnaast zorgt voor een goede matras. Helemaal wanneer jij en je partner flink van gewicht verschillen, is het aan te raden om beide een afzonderlijke matras op maat te laten samenstellen.