Normal_surgery-g9d0622aa8_1920

Het aantal mensen dat kiest voor plastische chirurgie in ons land is de laatste jaren aan het toenemen blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Steeds vaker kiezen mensen, en dan met name vrouwen, voor een behandeling onder het mes.

Er zijn verschillende soorten operaties waarvoor je naar de plastisch chirurg kunt gaan. Denk bijvoorbeeld alleen al aan een ooglidcorrectie, een littekencorrectie of het toepassen van botox. Maar: in hoeverre is deze vorm van chirurgie veilig en wat moet je er nog meer over weten? We zochten het voor je uit.

Wat houdt plastische cirurgie in?

Plastische chirurgie is een specialisme binnen de chirurgie waarbij een bestaand deel van het lichaam wordt aangepast. De focus hierbij ligt op het verbeteren van een lichaam of lichaamsdeel; vaak vanuit esthetisch of functioneel oogpunt. Er zijn verschillende vormen van plastische chirurgie waar je uit kunt kiezen. Het is hierbij goed om te weten dat een deel van die operaties medisch is. Ben je bijvoorbeeld geboren met een huidafwijking of heb je last van hangende oogleden? In zo'n geval is een operatie zoals een ooglidcorrectie van medische aard.

Maar: plastische chirurgie wordt ook al jaren gebruikt om andere onderdelen van het uiterlijk aan te passen die in eerste instantie niet afwijkend zijn. Hierbij gaat het om het esthetische karakter van zo'n operatie. Ben je bijvoorbeeld niet blij met je neus of vind je je borsten te klein dan kun je dergelijke onderdelen laten opereren. Ook littekens, moedervlekken, rimpels en tatoeages kunnen worden verminderd of weggehaald door middel van plastische chirurgie. Vaak gaan dergelijke behandelingen dus samen met uiteindelijke functionele verbetering. Plastische chirurgie is dus op diverse manieren in te zetten.

 

Hoe veilig is plastische chirurgie precies?

Over het algemeen is plastische chirurgie veilig te noemen, zolang je dat bij een betrouwbare kliniek uit laat voeren. Wil je bijvoorbeeld een schaamlipcorrectie laten doen of heb je interesse in een liposuctie dan is het natuurlijk ook wel zo prettig om dit te laten doen door een professional die je vertrouwt. Zolang je daar goed oplet, is een dergelijke operatie veilig maar niet zonder risico's. Dat is het geval bij iedere medische ingreep; er bestaat altijd een kans op complicaties. Daarom is het wel belangrijk om hiervan bewust te zijn.

Nu vraag je je misschien af wat de voornaamste risico's van plastische chirurgie zijn. Je moet rekening houden met de volgende mogelijke complicaties:

  • Plastische ingrepen kunnen samengaan met pijnklachten. Dit kan betekenen dat je na de operatie voor enkele dagen pijnstillers moet nemen.
  • Een van de meest voorkomen complicaties is een infectie. Soms betreft het een lokale infectie terwijl in andere gevallen antibiotica nodig is.
  • Het kan ook gebeuren dat je een bloeding krijgt na de operatie. Is het een zware operatie dan kan het zelfs zo zijn dat je een bloedtransfusie nodig hebt.
  • Bij ieder ingreep heb je een kans op littekens. Er wordt in sommige gevallen immers letterlijk gesneden in je lijf. Laat je hierover goed informeren zodat je weet waar je aan toe bent.
  • Is er sprake van een operatie met een implantaat? Dan is het mogelijk dat je daarmee problemen krijgt. Een implantaat kan gaan lekken of kan door je lichaam worden afgestoten. Laat je hierover goed informeren.

 

Zo kies je een betrouwbare kliniek uit voor operatie

Nu er steeds meer vraag is naar plastische chirurgie in Nederland stijgt het aanbod ook. Dat zorgt ervoor dat het lastig kan zijn om een betrouwbare kliniek of plek te vinden waar je een dergelijke operatie of behandeling uit kunt laten voeren. Er zijn een paar punten waar je op kunt letten in je zoektocht. Zoek bijvoorbeeld altijd naar een kliniek die over het ZKN-keurmerk beschikt. Controleer ook direct of de behandelende specialist is ingeschreven bij het BIG register en het Register van Geneeskundig Specialisten. Kijk bij voorkeur naar een kliniek bij je in de buurt, zodat je na je ingreep weer snel thuis bent.

Kun je niks in de buurt vinden dan is het aan te raden om iemand met je mee te laten gaan naar de behandeling. Laat je hierbij nooit verleiden door aanbiedingen met scherpe prijzen. Het gaat immers wel om je lijf, dus het kan levensgevaarlijk zijn om liever voor een goede deal te gaan dan om je eerst even goed in te lezen. Kijk ook altijd goed naar de website van de kliniek waar je interesse in hebt en of je reviews van andere klanten kunt vinden. Het is het allerbelangrijkst om geen overhaaste beslissingen te maken voor bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of een schaamlipcorrectie; doe wat voor jou goed voelt.