Normal_pexels-anthony-_-157520

Oudere mensen hebben soms financiële hulp nodig. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst kan het een probleem zijn dat senioren online bankieren niet begrijpen. Ook helpt het niet dat ouderen relatief vaak slachtoffers van phishing en oplichting zijn. Dat te dure leningen, roodstand en andere schulden kunnen opgelost worden door over te sluiten weten veel senioren bovendien ook niet. Het is dan ook belangrijk dat ouderen hulp krijgen bij hun financiën. De volgende tips helpen bijvoorbeeld! 

Financiën automatiseren 

Een van de minder positieve aspecten van pensionering is de kans op tenminste enige vorm van cognitieve achteruitgang. Stroomlijn je financiën door alle inkomstenbronnen van pensioenfondsen en sociale zekerheid te automatiseren tot aan eventuele arbeidsongeschiktheidsuitkeringen of investeringen. Directe stortingen op je account kunnen je een wereld van pijn besparen. Pas dezelfde aanpak toe met al het geld dat je rekening verlaat. Regel alle rekeningen en betalingen automatisch op de dag van de maand die je het beste uitkomt. Bouw een bufferzone in zodat je niet tekort komt als een verwachte bron van inkomsten wordt uitgesteld. Voor geweigerde incasso's worden boetes in rekening gebracht en dit hoeft niet te gebeuren.

 

Uitgaven bijhouden

De meest solide basis om vanuit te werken is een pensioenbudget en een bestedingsplan waarin alle onvoorziene omstandigheden zijn meegenomen. Het leven kan je veel tegenslagen bezorgen, het is cruciaal om het onverwachte te verwachten. Wees realistisch met je budget. Het is meestal het geval, tenzij je zorgvuldig hebt gepland, dat je pensioeninkomen niet het niveau van je piekverdienjaren zal bereiken. Uitgaven beperken is een noodzakelijk kwaad en een strak, alomvattend budget stelt je in staat je nestei te maximaliseren. Het bewaken van je budget om ervoor te zorgen dat je op schema blijft, is net zo belangrijk als het opstellen van het financiële plan in de eerste plaats. Merk je dat je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten? Senioren kunnen geld lenen om dit probleem op te lossen. 

 

Volmacht instellen

Het opstellen van een volmacht is eenvoudig en een must als je doorgaat naar je pensioenjaren. Met een volmacht kan een familielid al je financiële zaken namens je regelen als je dat zelf niet kunt. Dit kan slechts een tijdelijke uitbarsting zijn als je arbeidsongeschikt bent na een valpartij of een klein ongeluk. Als de cognitieve achteruitgang begint, kan een volmacht op permanente basis nuttig zijn. Waar een testament dient om ervoor te zorgen dat je wensen worden gerespecteerd als je er niet meer bent, zorgt een volmacht ervoor dat dit gebeurt terwijl je nog leeft.

 

Maak een testament

We begrijpen dat het moeilijk is om een testament op te stellen, omdat je gedwongen wordt om de kwestie van sterfelijkheid onder ogen te zien, maar zoals met zoveel aspecten van ouder worden, is de struisvogelbenadering gewoon niet het antwoord. Tegenwoordig kun je zelfs online een testament maken, dus er is geen excuus om dit essentiële onderdeel van vastgoedbeheer te verwaarlozen, zelfs als je worstelt met mobiliteit. Zorg er absoluut voor dat je professioneel advies inwint en houd je testament veilig en wel als het eenmaal op zijn plaats is.