Normal_pexels-artem-podrez-4492065

Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit dat wordt aangetroffen in ons menselijk lichaam. Deze stof speelt een rol voor onze weerstand en bij het reguleren van de ijzerhomeostase. De naam Lactoferrine is afkomstig van Lacto (koemelk) en ferrine (ijzer).

Als mens krijgen we alleen als pasgeborenen significante hoeveelheden binnen. Lactoferrine is namelijk rijkelijk vertegenwoordigd in moedermelk, en dan voornamelijk het colostrum (eerste moedermelk). Deze stof draagt bij aan de ondersteuning van het immuunsysteem van de baby. Deze starthoeveelheid in het menselijk colostrum (7 gram per liter) krijgen we op latere leeftijd niet meer binnen. Ter vergelijking: In moedermelk zit zo’n 2 gram per liter en in koemelk 0,2 gram per liter.

Waar is lactoferrine goed voor?

Lactoferrine staat vooral bekend als nutriënt voor een goede weerstand. Het is een belangrijk onderdeel van de eerstelijns verdediging tegen indringers die via de slijmvliezen proberen binnen te dringen. 

Het wordt ingezet bij infectieziektes zoals luchtweginfecties, keelontstekingen en huidinfecties. Ook wordt het ingezet tegen de griep. Momenteel zijn er veel veelbelovende onderzoeken waarbij lactoferrine wordt ingezet bij Long-Covid klachten. Lactoferrine speelt ook een rol bij het reguleren van de ijzerhomeostase en vertoont ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen. 

Geschikte doseringen 

Een dosering van 100 tot 300 mg lactoferrine per dag is gebruikelijk. De meeste voedingssupplementen bevatten deze doseringen. Bij acute infecties of ontstekingen worden hogere doseringen aanbevolen. Overleg altijd met een arts of specialist wanneer je wilt afwijken van de adviesdosering.

Kwaliteit van supplementen

Over het algemeen is lactoferrine een duur supplement. Dit zorgt er helaas voor dat er ook veel aanbieders op de markt zijn die minder kwalitatieve lactoferrine aanbieden. Waar moet je dan op letten als je een supplement wilt aanschaffen?

Zuiverheid

De zuiverheid speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van lactoferrine. Hoe zuiverder de grondstof, hoe meer je daadwerkelijk binnenkrijgt. Betrouwbare merken vermelden het zuiverheidspercentage. Gangbare percentages zijn 90 tot 97%. Wordt dit niet weergeven? Dan moet je jezelf afvragen of je dit supplement wel wilt bestellen. Want het is dan onduidelijk hoeveel lactoferrine er nu echt in zit.

Maag-resistente capsules

Lactoferrine is ook best kwetsbaar. Het wordt gemakkelijk afgebroken door spijsverteringenzymen. Om te zorgen dat de stof heelhuids in de darmen terecht komt moet de stof worden beschermd tegen het maagzuur. Dit doen maag-resistente capsules. Deze speciale capsules brengen de stof naar de darmen.

LPS vrije lactoferrine

LPS (Lipopolysacchariden) vermindert de werking van lactoferrine. Van nature komt deze stof samen met lactoferrine voor in melk. Omdat ze elkaars werking onderdrukken is het beter om een lactoferrine supplement te gebruiken dat geen LPS bevat. Het LPS kan door speciale methodes er uit worden gefilterd.

Waar kan ik het bestellen?

Voor een ruim assortiment met lactoferrine supplementen verwijzen we je graag naar de website van de Orthokliniek. In deze webshop vind je verschillende doseringen van verschillende merken. Wil je weten welke dosering het beste bij je past? Vraag dan één van de therapeuten.