Normal_traplift_afbeelding_2

Steeds vaker wonen senioren langer thuis. Dat is niet altijd even makkelijk, want dat betekent dat je mobiel moet blijven zowel binnen-als buitenshuis. Toch hoeft mobiel blijven niet moeilijk te zijn, maar gaat het om het creëren van nieuwe gewoontes. Zo kan je niet alleen het thuiswonen verlengen, maar houd je ook je lichaam en je geest gezond.

Wat kan je zo al doen om je mobiliteit als senior te vergroten? Welke zaken kan je veranderen aan jouw huis om thuis wonen te versimpelen? En, zijn er hulpmiddelen die de moeite waard zijn om aan te schaffen, zoals online trapliften kopen? In de volgende alinea’s lees je er meer over.

Goede gewoontes zijn de sleutel

Het is een bekend gegeven, een half uur per dag bewegen is belangrijk om goed gezond te blijven. Dit kan alleen een behoorlijke uitdaging zijn voor wie naar het einde van de straat lopen al een hele exercitie is. Toch is het belangrijk te bewegen om langer mobiel te blijven. Je kan jezelf bij het wandelen bijvoorbeeld ondersteunen met een wandelstok of een rollator. Als fietsen nog mogelijk is, dan kan je ervoor kiezen een elektrische fiets te gebruiken om het jezelf wat makkelijker te maken. 

Niet alleen buitenshuis kan je bewegen, je kan ook een hoop thuis doen. Bedenk bijvoorbeeld een activiteit waarbij je kort moet bewegen en herhaal deze dan elke dag. Bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen of planten water geven in de (voor)tuin. Ook kan je simpele oefeningen doen als de eerste traptrede een paar keer achter elkaar op stappen of met omhoog komen uit de stoel. Door simpele, korte oefeningen te doen elke dag een halfuur lang, kan je al het verschil maken. Laat het bewegen dus geen drempel zijn.

Zo richt je je huis beter in

Je huis slimmer inrichten kan het leven een stuk aangenamer maken. Zo kan je bedbeugels aanbrengen in de slaapkamer of wandbeugels bij bijvoorbeeld de trap. Verder kan je nadenken over het beter inrichten van de douche door de instap te verlagen, waardoor er een walk-in ontstaat, en kan je ook nog een stoel plaatsen in de douche.
Verder is het een goed idee om na te denken over de inrichting van je huis: zorg voor zoveel mogelijk loopruimte en haal dus onnodige meubels weg. Ook andere struikel objecten als een vloerkleed kun je je beter van ontdoen.

Grotere mobiliteit met deze hulpmiddelen

Ook hulpmiddelen kunnen handig zijn bij de mobiliteit in huis. Voor veel mensen in de trap een groot obstakel. Wandbeugels zijn dan niet langer een oplossing, maar een traplift wel. Een lift kan een mooie langetermijnoplossing zijn die het thuis wonen verlengt. Zo hoeven niet meer alle activiteiten op de bagane grond af te spelen, maar kan je makkelijk naar boven en beneden. Belangrijk is om je goed te oriënteren welke traplift bij jouw huis past door online naar trapliften te kijken. Zo krijg je een overzicht van keuzes, kan je brochures aanvragen en eventueel zelfs een vergoeding met de Wmo regeling. Een Wmo voor een traplift aanvragen kan zorgen dat er kosten bespaard worden bij de aanschaf van een traplift.