Normal_pexels-jane-doan-1092730

Het eten van gezond voedsel is zeer belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid en het welzijn van je lichaam. Gezond eten kan voor sommige mensen moeilijk zijn of ze weten niet goed hoe ze gezond moeten eten. In deze tekst geven we enkele tips voor gezond eten.

We bespreken de volgende onderwerpen:

  • Eet gevarieerd;
  • Porties;
  • Groente en fruit;
  • Volkorenproducten;
  • Eiwit;
  • Gezonde vetten;
  • Hydrateer;
  • Alcohol.

Dit zijn enkel voorbeelden van tips voor gezond eten. Het kan handig zijn, als je gezonder wilt eten, om hulp te zoeken bij een diëtist. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een goed en gezond dieet.

Eet gevarieerd

Zorg ervoor dat je gevarieerd eet. Denk hierbij aan het eten van groenten, fruit, gezonde vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen waar je verschillende voedingsstoffen uit kunt halen. Hierdoor krijgt het lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen en kan het beter functioneren. Door gevarieerd te eten wordt het ook niet saai, het is niet nodig om elke avond hetzelfde aardappels, vlees en groenten gerecht te maken om gezond te eten.

Porties

Naast het gevarieerd eten is het voor je lichaam van belang om de juiste hoeveelheid te eten. Grote porties kunnen leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Probeer de juiste portie te vinden die bij jouw lichaam past en luister naar je lichaam wanneer het aangeeft vol te zijn.

Groente en fruit

Het eten van groente en fruit heeft vele voordelen voor jouw lichaam. In groente en fruit zitten namelijk veel vitamines, mineralen, vezels en andere goede stoffen voor jouw lichaam. Het advies is om twee porties fruit en groente te eten. Een portie bestaat uit 200 gram fruit of groente.

Volkorenproducten

Het eten van volkoren varianten van brood, pasta, rijst of andere producten zorgt ervoor dat je langer vol zit. Daarnaast zitten ze vol met vezels en voedingsstoffen.

Eiwit

Eiwitten zijn essentieel voor ons lichaam. Ze hebben vele voordelen zoals het opbouwen van spieren, verliezen van lichaamsvet, verzadigend gevoel en het is goed voor je botten. Eiwitten zijn net als volkorenproduct erg vullend en zorgen ervoor dat je langer vol zit. Daarnaast helpen ze bij het opbouwen van spieren en verliezen van vet.

Gezonde vetten

Vetten zijn belangrijk voor je lichaam, ze fungeren als brandstof voor het lichaam. Er zijn wel veel verschillende vetten, gezonde vetten haal je uit producten zoals avocado, noten, vette vis, en olijfolie. Vetten zijn goed voor je hart en algemene gezondheid.

Hydrateer

Naast voeding is het ook belangrijk dat je gedurende de dag goed gehydrateerd blijft. Het advies is anderhalf tot twee liter te drinken op een dag. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn, ook koffie, thee en melk zijn goede voorbeelden om gehydrateerd te blijven.

Alcohol

Het drinken van te veel alcohol kan schadelijk zijn voor je gezondheid, probeer daarom, als je alcohol drinkt, dit met mate te doen. Zo verminder je de kans op gezondheidsproblemen.

 

Gezond eten kent vele aspecten en werkt vaak voor iedereen anders. Het kan handig zijn om een voedingsadviesbureau te raadplegen. Zij hebben ervaring en expertise en kunnen hierdoor de juiste tips geven die passen bij jouw lichaam en doelen.