Normal_pexels-nataliya-vaitkevich-5187865

Onder jongeren, voornamelijk studenten, is de afgelopen jaren een flinke toename in seksueel overdraagbare aandoeningen, beter bekend als soa’s. De toename is zorgwekkend en komt voornamelijk door de vermindering in het gebruik van condooms.

Jongeren geven aan vertrouwen te hebben in langere relaties of zijn onwetend over de gevolgen van het niet dragen van een condoom. Echter zijn condooms een essentieel onderdeel in de algemene gezondheid. Ze voorkomen verschillende gezondheidsproblemen en ongewenste zwangerschappen. In deze tekst bespreken we de gevolgen van het niet gebruiken van een condoom en de mogelijkheid tot soa thuistesten.

De gevolgen van minder condoomgebruik

Het minder of niet gebruiken van condooms heeft verschillende gevolgen die vaak niet fijn zijn. Zo zorgt het niet dragen van een condoom voor een vergroot risico op soa’s. Ook kan het zorgen voor ongewenste zwangerschap. Een zwangerschap die niet bedoeld is, kan voor vervelende en lastige situaties zorgen in het privéleven. Hierdoor kan het ook impact hebben op psychologisch gebied. Dit kan schaamte, angst en stress met zich meebrengen. 

Waarom regelmatig testen belangrijk is

Het regelmatig laten testen op soa's is van vitaal belang voor je eigen gezondheid en die van je seksuele partners. Soa's kunnen vaak asymptomatisch zijn, wat betekent dat je mogelijk drager bent zonder dat je het merkt. Door regelmatig te testen, kun je vroegtijdig eventuele infecties opsporen en behandelen, wat de verspreiding van soa's helpt voorkomen.

Een soa thuistest

Wanneer je twijfelt of je gewoon zekerheid wilt over soa's, kun je een soa-test doen. Daarnaast kan het geen kwaad om zo nu en dan een soa-test te doen, je hebt namelijk niet altijd door dat je een soa bij je draagt. Echter kan het laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) een drempel zijn voor velen. Een moderne en makkelijkere oplossing is een soa thuistest. Hierbij kun je eenvoudig testen op een discrete manier in je eigen omgeving. Zo kun je testen op verschillende soa’s zoals chlamydia, gonorroe, syfilis en HIV. Een soa thuistest brengt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder beschrijven we enkele voordelen van soa thuistests:

  • Privacy: Een soa thuistest geeft je de mogelijkheid om de test in alle rust en in een veilige omgeving te doen. Hierdoor zit er minder druk achter en voelt het minder beschamend. Je hebt ook geen direct contact met zorgverleners nodig bij een soa thuistest.
  • Gemak: Doordat je geen afspraak hoeft te maken voor een test is het een gemakkelijke optie. Je kunt de test uitvoeren op het moment dat jou past en op een plek die jij fijn vindt.
  • Nauwkeurigheid: De test stuur je op naar een erkend laboratorium. Hierdoor weet je zeker dat de test betrouwbaar en nauwkeurig is.
  • Snelheid: In het portaal kun je al binnen 24 uur je uitslag zien met eventuele informatie die nodig is mochten er verdere stappen vereist zijn.

Om te voorkomen dat je een ongewenste zwangerschap krijgt, een soa-test moet laten doen of zelf doen, is het gebruik van condooms van belang. Condooms zorgen dat jij en je partner gezondheidsproblemen vermijden en ongeplande zwangerschap voorkomen.