Normal_afbff234d81bed15bf51e4a758343c692efc56eb

Je hoort en leest het tegenwoordig steeds vaker. Werknemers die fysieke klachten ontwikkelen door het werk wat ze doen. Tegenwoordig heeft meer dan de helft van de werkende nederlanders een zittend beroep, dit betekent dat ze meer dan 6 uren per dag aan een bureau zitten. Logischerwijs levert dit andere problemen op dan de werknemers met een baan waarvoor ze juist lichamelijke arbeid moeten verrichten ervaren. Je ziet heel duidelijk dat hier heel andere behandelingen voor nodig zijn, de gemiddelde fysiotherapiepraktijk heeft de afgelopen jaren een verandering in expertise moeten doorvoeren om de vraag aan te kunnen.

De behandeling

De klachten die ontstaan doordat men teveel zit zijn uiteenlopend en moeten per situatie bekeken worden door een professional. Merk je dat je last krijgt van spieren, pezen of gewrichten dan is het aan te raden om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Woon je in het noorden van het land dan kan je naar fysiotherapie Leeuwarden Huizum waar ervaren therapeuten kunnen helpen met advies over een verantwoorde zithouding en het voorkomen van klachten in de toekomst. Een andere optie in het noorden is fysiotherapie harlingen waar ze specialisten hebben voor de mensen die meer in die regio van Friesland wonen. De behandeling kan bestaan uit het masseren van de spieren, het kraken van gewrichten of het doen van oefeningen die klachten voorkomen. 

Beter voorkomen dan genezen

Zoals met alles is het beter om te voorkomen dat klachten ontstaan, dan is een behandeling ook niet nodig. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Begin met een ergonomische werkplek die goed is afgesteld op jouw postuur. Het beeldscherm op ooghoogte, muis en toetsenbord op een hoogte zodat je elleboog de juiste hoek maakt en een stoel met voldoende ondersteuning. Zorg tijdens je werkdag voor genoeg beweging, dit kan door het zitten af te wisselen met staan. Hiervoor heb je dan wel een bureau nodig die je in hoogte kan verstellen zodat je ook staand je werk goed kan doen. Er bestaan fietsen die je onder je bureau zet zodat je tijdens het werk je beweging krijgt door te fietsen, dit is een makkelijk en effectieve manier om toch aan je beweging te komen. Tegenwoordig worden er ook vanuit het RIVM adviezen gegeven over het je verantwoord je werkdag doorkomt als je een zittend beroep hebt. Elk uur even bij je werkplek weg voor een korte wandeling is sowieso aan te raden om RSI of nekklachten te voorkomen. Ook kan je ervoor kiezen om meetings staand te doen en alle 1 op 1 gesprekken wandelend te organiseren. Dit helpt al een heel stuk.

Kortom

Zorg voor genoeg beweging tijdens een werkdag en voorkom dat je klachten ontwikkelt door je zittende beroep. Daarbij kan je bij je werkgever vaak advies opvragen over hoe je je werkplek het beste kan inrichten voor de beste houding tijdens je werkdag. Nog een belangrijk advies is om tijdig aan de bel trekken, pijntjes negeren kan leiden tot grotere fysieke klachten waardoor je verder van huis bent. Dan is het inschakelen van een fysiotherapeut noodzakelijk terwijl dit wellicht voorkomen had kunnen worden.