18 oktober 2024 om 12:12
2 minuten lezen

Wat is een levensloopbestendige woning?

De overheid wil dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig blijft wonen. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was het heel normaal om naar een ‘bejaardenhuis’ te verhuizen als je tegen de 70 liep. Niet omdat je wat mankeerde, maar het was gewoon makkelijk. Een eigen kamer, voor je natje en droogje werd gezorgd. Deze woonvorm werd al snel onbetaalbaar. Anno de 21e eeuw is het de bedoeling dat je zo lang mogelijk in je eigen woning blijft, indien nodig met thuiszorg.

Doorstromen is lastig

Senioren die wonen in een mooie eengezinswoning met een ruime tuin en een typische jaren 60 uitstraling met grote ramen en een zinken dakgoot willen vaak maar wat graag verhuizen naar een gelijkvloers appartement. Maar dat is vaak lastig, want die appartementen zijn er veel te weinig. Als een ouder stel of alleenstaande moeite krijgt met traplopen dan wordt het vaak lastig om in het huis te blijven. Een traplift kan niet altijd worden geplaatst. In een levensloopbestendige woning is er vaak de mogelijkheid om op de begane grond een slaapkamer in te richten.

Rolstoelvriendelijk

Een woning die levensloop bestendig is, is voorbereid op het gebruik van een rolstoel. Er zijn geen drempels en de deuren zijn breed genoeg. Ook het toilet en de badkamer zijn geschikt voor een rolstoel. Ook dit hoeft dan geen reden te zijn om te gaan verhuizen. Wel is het zo dat wanneer iemand echt intensieve zorg nodig heeft, het vaak praktischer is om naar een gelijkvloerse woning te verhuizen. Die vraagt immers ook minder onderhoud. Een groot huis doet dat wel. Veel oude mensen zitten daar sowieso niet meer op te wachten. Een mastgoot vervangen kun je natuurlijk uitbesteden aan een dakdekker, maar de rompslomp van reparaties en verbouwingen vinden ouderen vaak te veel gedoe.

Overleg bij nieuwbouw

Wanneer een projectontwikkelaar bouwplannen heeft, wordt er in de meeste gevallen overlegd met de gemeente over het type woningen dat wordt gebouwd. Als er veel behoefte is aan seniorenwoningen dan is het immers niet slim om woningen voor gezinnen te bouwen. Die komen vaak vrij wanneer senioren kleiner kunnen gaan wonen. Vaak blijven zij min of meer noodgedwongen in een veel te groot huis wonen omdat er geen geschikte andere woonruimte is die ook nog eens betaalbaar is. Vaak is het schoonhouden een enorme opgave evenals het onderhoud van de tuin.

De vergrijzing zet verder door

Het aantal senioren in Nederland zal alleen maar verder toenemen Er worden nu immers veel minder kinderen geboren terwijl ouderen ook juist langer blijven leven omdat de gezondheidszorg veel beter is dan pakweg 40 jaar geleden. Die mensen moeten een zo fijn en comfortabel mogelijk leven kunnen leiden. Een levensloopbestendige woning waarin zij veilig kunnen wonen draagt daar in belangrijke mate aan bij en zorgt bovendien voor een zo lang mogelijk zelfstandig leven, iets waar veel ouderen enorm veel prijs op stellen.

Relevante artikelen

Alles van van onze klanten
    • Van onze klanten

    Hoe werkt lachgas tijdens een bevalling?

    29 november 2024 om 08:28
    • Van onze klanten

    De nieuwste technologieën voor op de werkvloer

    26 november 2024 om 13:32