Nationale Zorggids

NZG Ziekenhuizen nieuws

Normal_darmen

Maagverkleining verandert de samenstelling van de darmflora


Bij mensen met ernstig overgewicht die een crashdieet ondergaan, wordt de diversiteit van de darmflora (microbiota) tijdelijk verminderd. Wanneer deze patiënten vervolgens een maagverkleining ondergaan herstelt de darmflora na verloop van tijd met een samenstelling die vergelijkbaar is met die welke direct 1 week na de operatie werd gevonden. Vo...

Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Zorgen over cao en BIG-2 bij medewerkers St Antonius


Het is onrustig in het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Medewerkers zijn niet blij met de cao-onderhandelingen tussen de werkgeversorganisatie en vakbonden die een paar maanden geleden stuk liepen en ook voor de komst van de ‘Wet Big 2’ wordt gevreesd. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_geld_stethoscoop_pillen

Nieuwe directeur DSW wil vrijwillig eigen risico afschaffen


Als het aan de nieuwe directeur van zorgverzekeraar DSW ligt, wordt het vrijwillige eigen risico afgeschaft. Ook het reguliere eigen risico is volgens Aad de Groot voor veel mensen niet of moeilijk op te brengen. DSW biedt een symbolische korting van 10 euro op het eigen risico voor klanten, maar ziet nog liever dat het hele systeem anders wordt...

Normal_prinses_beatrix__koninklijk_huis__beeld_rvd_-_jeroen_van_der_meyde

Prinses Beatrix slaat munt 70-jarig jubileum KWF Kankerbestrijding


Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden slaat op zaterdagmorgen 31 augustus ter ere van het 70-jarig bestaan van KWF Kankerbestrijding een speciale munt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van KWF Kankerbestrijding. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_ouderen__wandelstok

Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit


De levensverwachting van hoogopgeleide 65-jarigen is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl die van laagopgeleiden gelijk bleef. Het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden was in de periode 2015 tot en met 2018 ruim 4 jaar bij vrouwen en ruim 5 jaar bij mannen. Ook het verschil in levensjaren zonder beperkingen nam toe voor...

Normal_rss_entry-193416

Computerstoring Tergooiziekenhuizen verholpen


De computerstoring in de Tergooiziekenhuizen in Blaricum en Hilversum is donderdag aan het einde van de dag verholpen. De storing was op de spoedeisende hulp in beide vestigingen en op de afdelingen eerste hart hulp en verloskunde in Blaricum. De afdelingen moesten sluiten.

Normal_rss_entry-193394

Ziekenhuizen kampen met computerstoring


De Tergooiziekenhuizen in Blaricum en Hilversum hebben afdelingen moeten sluiten wegens een computerstoring. Het geldt voor de spoedeisende hulp in beide vestigingen en voor de afdelingen eerste hart hulp en verloskunde in Blaricum.

Normal_rss_entry-193390

Driekwart festivalgangers draagt poepbacterie


Wetenschappers van de Universiteit Utrecht adviseren festivalgangers om niet alleen gehoorbescherming mee te nemen, maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen. Volgens de onderzoekers zitten er bij driekwart van de bezoekers poepbacteriën (Enterobacteriaceae) op hun handen.

Normal_sigaret_roken

Clean Air Nederland: ‘Delen van nieuwbouw reserveren voor niet-rokers’


Als het aan Clean Air Nederland (CAN) ligt, gaan woningbouwverenigingen in samenwerking met de overheid aan de slag met  rookvrije nieuwbouw. Tenminste, een deel ervan zou rookvrij moeten zijn. In Leiden en Amsterdam zijn dergelijke projecten al van start. Dit meldt Trouw. 

Normal_bianca_de_moor

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch, volgens onderzoek van het UMCG. Hoe kunnen deze vrouwen over hun bevallingstrauma heenkomen? Bijvoorbeeld door Eye Movement Desensitizati...

Normal_mug_muggensteek

Toerist Azië vaker getroffen door dengue


In veel Aziatische landen komt de ziekte dengue steeds meer voor. Alarmcentrale Eurocross ziet dit jaar een verdubbeling van het aantal meldingen van Nederlandse toeristen die vanwege de ziekte zijn opgenomen. Eurocross telde dit jaar tot nu toe 56 opnames, tegen 25 vorig jaar in dezelfde periode.

Logo_gezondheidsraad

Steeds nieuwe afweging nodig bij onderzoek mens-diercombinaties


Om te beoordelen of onderzoek met mens-diercombinaties toelaatbaar is, is iedere keer een nieuwe afweging nodig. Daarbij moet onder meer gekeken worden naar ethische aspecten, zoals de menselijke waardigheid en het dierenwelzijn. Ook moet het belang van het onderzoek opwegen tegen de belasting voor mens en dier. De Gezondheidsraad adviseert een ...

Normal_rss_entry-193347

Info medisch dossier CBR te zien voor derden


Door problemen met het inscannen en digitaliseren van medische formulieren bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn privégegevens van klanten in dossiers van anderen beland.

Normal_rss_entry-193298

Uitspraak over fataal ongeluk na epilepsie


Het gerechtshof in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak van het fatale ongeval dat een 54-jarige vrouw uit Rockanje in 2014 heeft veroorzaakt. Door het ongeluk in Hellevoetsluis kwamen een 29-jarige man en 23-jarige vrouw uit Polen om het leven. Een epilepsieaanval van de vrouw is waarschijnlijk de oorzaak van het ongeval.

Normal_vaccineren__spuit__injectie

Denen zeggen vaccin tegen chlamydia te hebben gevonden


Deense onderzoekers hebben mogelijk een succesvol vaccin tegen chlamydia ontwikkeld. Tijdens het onderzoek kregen testpersonen met de seksueel overdraagbare aandoening (soa) drie injecties en een neusspray die samen het vaccin vormden. Er zijn geen nare bijwerkingen opgemerkt en bij testpersonen die de middelen kregen trad een immuunrespons tege...

Normal_operatie_opereren

Wordt een behandeling in een privékliniek of ZBC vergoed?


Privékliniek en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) zijn particuliere zorginstellingen waar behandelingen zoals plastische chirurgie, ooglasering en liposuctie worden aangeboden. De zorgverzekering vergoedt zulke behandelingen meestal niet. Sommige behandelingen in ZBC’s worden wel vergoed.

NZG Ziekenhuizen Informatie

NZG Blog

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend!

Normal_sjors_van_leeuwen

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend! Die kreet heb ik de afgelopen jaren vaak gehoord. Je kent het ongetwijfeld wel, de sessies om te komen tot een set onderscheidende kernwaarden. Met als resultaat een rijtje inwisselbare containerbegrippen als klantgericht, zorgzaam, professioneel en betrouwbaar. Wie kan daar tegen zijn? 

NZG Interview

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'

Normal_bianca_de_moor


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen e...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht