NZG Ziekenhuizen nieuws

Normal_infuus_ziekenhuis_vloeistof

'Kans op match stamceldonor één op de 50.000'


Bijna 1.200 mensen hebben zich dankzij een oproep van een 25-jarige vrouw aangemeld als stamceldonor. De vrouw heeft een zeer zeldzame en agressieve vorm van lymfeklierkanker (Hodgkinlymfoom), en haar enige kans op genezing is een stamceltransplantatie. Ze is volledig afhankelijk van een match met cellen van iemand anders. Dat meldt NOS.

Normal_erasmus-mc-rotterdam-web

Kinder Comfort Teams organiseren symposium over kinderpalliatieve zorg


“Sterven doe je niet alleen. Kinderpalliatieve zorg in de keten” is de titel van het symposium in Leiden op 27 januari 2017. De Kinder Comfort Teams van Erasmus MC-Sophia en het Willem Alexander (LUMC) organiseren het symposium in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Thuiszorg Rotterdam & omstreken, dat meldt het Erasmus MC.

Normal_bevalbad

Bevalbaden in Maasziekenhuis om weeën op te vangen


Sinds kort beschikt Maasziekenhuis Pantein over twee speciale bevalbaden. Zwangere vrouwen kunnen hier gebruik van maken om hun weeën op te vangen en eventueel in te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting vaak sneller gaat. De baden zijn mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden...

Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Subsidie is op: Lifelines sluit eind 2017 vier locaties


Lifelines, het grootste bevolkingsonderzoek van Noord-Nederland, moet bezuinigen. De subsidie van 106 miljoen euro is bijna verbruikt. Aan het eind van dit jaar sluiten de locaties in Assen, Hoogeveen, Drachten en Heerenveen. Hierdoor verliezen waarschijnlijk tientallen mensen hun baan. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Logo_hartstichting_logo

Hartstichting reikt Dekkerbeurzen uit aan talentvolle wetenschappers


De Hartstichting heeft voor de 30e keer de Dekkerbeurzen uitgereikt. In totaal 13 getalenteerde wetenschappers hebben een persoonlijke onderzoeksbeurs ontvangen. Met deze beurzen kunnen zij de komende jaren vernieuwend onderzoek doen naar hart- en vaatziekten. Dit meldt de Hartstichting.

Normal_rss_entry-73450

'Gezondheidswebsites vaak slecht beveiligd'


Websites met medische zelftests zijn niet altijd goed beveiligd, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Hierdoor kan volgens de organisatie gevoelige persoonlijke informatie in verkeerde handen komen.

Normal_amc_universiteit_van_amsterdam

Mogelijk nieuw middel voor hepatitis C op het spoor


Onderzoekers van het AMC en UMCG hebben een mogelijk nieuw medicijn voor de ernstige leverziekte chronische hepatitis C onderzocht. In een eerste studie bij patiënten met een chronische hepatitis C virusinfectie blijkt het nieuwe middel (RG-101) goed te worden verdragen en het onderdrukt de virusactiviteit goed. Bij drie van de 28 patiënten, die...

Normal_rss_entry-73301

e-Healthweek moet digitale zorg bekender maken


Beeldbellen met de huisarts, recepten online vernieuwen, de hartslag meten met een smartwatch, of de gynaecoloog vanuit het ziekenhuis realtime naar een zwangerschap laten kijken terwijl de patiënt gewoon thuis is. Volgens het ministerie van Volksgezondheid weten veel Nederlanders nog niet goed wat de digitale en technologische mogelijkheden zij...

Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Nieuwe richtlijn verlaagt kans op gehoorschade bij tuberculose


Een meer individuele dosering van het antibioticum Aminoglycoside bij patiënten met tuberculose leidt tot minder gehoorschade dan een behandeling volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een publicatie van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het vakblad Antimicrobial Agents and Chemotherapy. D...

Logo_logo_zorg_en_zekerheid

Zorg en Zekerheid experimenteert met vrijstelling eigen risico


Verzekerden van Zorg en Zekerheid met artrose in de heup of knieën worden dit jaar bij wijze van experiment vrijgesteld van het eigen risico als zij voor hun aandoening naar een speciaal geselecteerd ziekenhuis gaan. Tijdens een klantpaneldag vroeg de zorgverzekeraar hun verzekerden hiernaar. Volgens klantprocesmanager Tamar Voskamp stond iedere...

Normal_baby_couveuze_geboorte

'Hersenscan voorspelt beperkingen bij te vroeg geboren baby'


Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat een hersenscan kan achterhalen of premature baby’s later problemen krijgen met leren of bewegen. De schade die zij tijdens hun onderzoek vonden in de witte stof, voorspelt bepaalde beperkingen op 1,5-jarige leeftijd. Dat meldt NRC.

Normal_ambulanceauto

Druk op spoedeisende hulp zorgwekkend: "Als niets verandert, gaat het een keer mis"


Het aantal afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) zal vermoedelijk de komende jaren verder afnemen. Tegelijkertijd is sprake van overmatige drukte op de resterende SEH’s. Ambulancepersoneel met patiënten moeten soms op de gang wachten tot er een bed vrij komt of worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. De druk op de SEH’s neemt toe.

Normal_fruit__2_

Vrouwen die veel fruit en groente eten hebben minder last van acne


Vrouwen die onvoldoende groenten en fruit eten en tegelijkertijd veel vet en suiker binnenkrijgen, hebben vaker last van acne dan vrouwen die wel genoeg groente en fruit eten. Italiaanse wetenschappers onderzochten hiervoor vijfhonderd volwassen vrouwen, waarvan 250 last hadden van acne. Dat meldt NU.nl.

Normal_kroket

Veiligheidswaarschuwing: soja en selderij in kroketten en goulash


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor drie producten waarin soja, selderij en mosterd verwerkt is en waarbij dat niet op de verpakking is vermeld. Het gaat om de Anstelfood hertengoulash (lotcode 748112) en wildzwijnragout (lotcode 748113) met een houdbaarheidsdatum van 6 februari 2017. Deze twee producten bevatten se...

Normal_rss_entry-73245

Nog geen spoor van gevangene die uit het ziekenhuis ontsnapte


De politie heeft donderdagochtend nog steeds geen idee waar een ontsnapte gevangene heen is gevlucht. De vuurwapengevaarlijke Elias Adahchour (24) ging er woensdag vandoor vanuit het Sint Franciscus Gasthuis in het noorden van Rotterdam, waar hij voor behandeling naartoe was gebracht.

Normal_rss_entry-73154

Politie Rotterdam zoekt gevangene die ontsnapte na ziekenhuisbezoek


Met een helikopter, speurhonden en agenten op straat is de politie in Rotterdam op zoek naar een ontsnapte gevangene. De 24-jarige man nam woensdag de benen vanuit het Sint Franciscus Gasthuis, waar hij voor behandeling naartoe was gebracht. Hij loopt rond met boeien om zijn linkerhand.

NZG Ziekenhuizen Informatie

NZG Interview

Druk op spoedeisende hulp zorgwekkend: "Als niets verandert, gaat het een keer mis"

Normal_ambulanceauto


Het aantal afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) zal vermoedelijk de komende jaren verder afnemen. Tegelijkertijd is sprake van overmatige drukte op de resterende SEH’s. ...

NZG Column

Eenduidige gebruik van term ‘mantelzorg’ nodig

Normal_anni_tuski__bewerkt__2

Vorige week oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat een dochter via persoonsgebonden budget huishoudelijk hulp betaald mag verrichten. De gemeente waar ze woont eiste vorig jaar dat de dochter deze zorg onbetaald zou leveren. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik de tekst van de uitspraak opgezocht. Daarin ontdekte ik iets opmerkelijks.

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht