Nationale Zorggids

NZG Ziekenhuizen nieuws

Normal_rss_entry-308889

Nederlander die Omikron-variant opliep was niet op reis geweest


De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Normal_rss_entry-308886

Hoogste aantal sterfgevallen door coronavirus in 9 maanden


Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

Normal_rss_entry-308885

Opvallend veel positieve coronatests onder jongeren en ouderen


De jongste kinderen en de oudste ouderen, in die twee groepen zijn in de afgelopen week opvallend veel positieve coronatests te zien. Bij jongeren en jonge volwassenen daalt het aantal nieuwe gevallen juist, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Normal_rss_entry-308884

Aantal besmettingen vlakt waarschijnlijk af


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft "sterk het vermoeden" dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

Normal_rss_entry-308877

Boosterversnellingsplan nog niet duidelijk


GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM in opdracht van demissionair coronaminister Hugo de Jonge werkt aan een ‘boosterversnellingsplan’. Daarin moet onder meer komen te staan hoe studenten GGD’en kunnen helpen.

Normal_rss_entry-308876

Evenveel positieve tests, maar meer opnames en doden


In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een stabilisatie.

Normal_gezondheid

Hematoloog Saxenburgh adviseert mensen met leukemie over gezonde lifestyle


“Chronische Lymfatische Leukemie (CLL) is vaak een eyeopener om gezonder te gaan leven.” Dat stelt internist-hematoloog Yvonne Tromp van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. In de lifestylegids ‘Thuis in CLL’, een wegwijzer voor mensen die leven met Chronische Lymfatische Leukemie en hun naasten, geeft zij adviezen voor een gezonde leef...

Normal_zorgpersoneel

De druk op de zorg neemt nog steeds toe: steeds minder planbare zorg


De druk op de zorg neemt nog steeds toe. Ziekenhuizen melden deze week dat er 36 procent minder operatiekamers in gebruik zijn dan normaal. Vorige week maandag was dit nog 29 procent. Daarnaast geven 24 van de 74 ziekenhuizen aan dat zij de kritieke planbare zorg niet geheel volgens planning kunnen leveren. Dit betekent dat hartoperaties of kank...

Normal_rss_entry-308852

Vijftien nieuwe vaccinatielocaties erbij in de komende weken


Op verschillende plekken in het land worden in de komende weken nieuwe vaccinatielocaties geopend. Het aantal prikplekken stijgt van 70 nu naar 85 begin januari, laat de overkoepelende gezondheidsdienst GGD GHOR Nederland weten.

Normal_ouderen_oma_ziekenhuis_bed_patient

Code zwart: wat betekent dat en hoe bereiden ziekenhuizen zich voor?


Sinds een paar weken komt er uit allerlei hoeken in de zorg de waarschuwing voor code zwart. Wat betekent code zwart voor patiënten en ziekenhuizen en hoe kunnen zij zich erop voorbereiden? 

Normal_coronavirus

Wat weten we over de Omikron-variant van het coronavirus?


De eerste besmetting met de Omikron-variant werd op woensdag 24 november in Zuid-Afrika gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie vergaderde aflopen vrijdag, twee dagen later, over deze nieuwe variant van het coronavirus. Deze tweede Zuid-Afrikaanse coronavariant, B.1.1.529, werd toen omgedoopt tot de Omikron-variant, naar de vijftiende letter van...

Normal_intensive_care

Zorgen om ongevaccineerde zwangeren nemen toe


Het aantal ongevaccineerde zwangere vrouwen op de intensive cares blijft toenemen. Sinds de zomer zijn er in het Erasmus MC dubbel zoveel zwangeren op de ic opgenomen. Alle vrouwen hebben het tot nu toe overleefd, maar gynaecoloog Hans Duvekot vreest voor het eerste slachtoffer. Dit melden NOS en Volkskrant. 

Normal_rss_entry-308822

RIVM doet onderzoek naar Omicron-variant


Het RIVM onderzoekt niet alleen nieuwe, maar ook eerder afgenomen testmonsters op de Omicron-variant van het coronavirus. Een woordvoerder laat dat desgevraagd weten. "We gaan bekijken of het voor vorige week al in Nederland was."

Normal_rss_entry-308753

Piek aantal coronapatiënten nog niet bereikt


Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft voorlopig stijgen. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat de piek nog niet bereikt is, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Normal_rss_entry-308743

Plafond aantal positieve tests: 21.552 nieuwe gevallen


Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.

Normal_rss_entry-308744

Veertiende Nederlander besmet met Omicron-variant


Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om iemand die afgelopen weekeinde vanuit Zuid-Afrika terugvloog en op Schiphol een test moest ondergaan, meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

NZG Van onze klanten

NZG Ziekenhuizen Informatie

NZG Blog

Spelen met energie

Normal_marja_recente_foto

Jaren geleden ging ik op vakantie met drie zeer efficiënte vrouwen. Ik was de enige zonder rijbewijs. Hoewel ik in mijn dagelijks leven erg zelfstandig functioneerde, bleef er tijdens die reis niet veel meer van me over. Als ik een mes oppakte om het brood te snijden, viel het uit mijn handen onder de afkeurende blikken van mijn vriendinnen. Ik ...

NZG Topvacatures

NZG Interview

Single Session Therapy: 'Met één gesprek valt zoveel te winnen'

Normal_helen_van_empel__credits_marjo_van_peppel_


De 63-jarige Tonnie was nog nooit bij een psycholoog geweest. Tot ze met een burn-out thuis kwam te zitten en toevallig een artikel las over de praktijk One Session. Daar g...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht