27 januari 2016 om 15:53
< 1 min lezen

3D-printer verovert de medische wereld

De 3D-printer wordt in medische wereld steeds meer gebruikt. Menselijke huid, stukken bot en delen van organen zijn al door dergelijke 3D-printers gemaakt. Dit meldt RTL Nieuws.

Klinisch onderzoeker Chris Arts verwacht dat ziekenhuizen binnen vijf tot tien jaar alle implantaten op goede kwaliteit kunnen printen.

Stefan Boomgaard weet hoe goed een 3D-print kan zijn. Door een ernstig auto-ongeluk had hij een groot gat in zijn schedel. Het ziekenhuis koos in de eerste instantie voor een bekende methode, een implantaat van kleipasta. Deze sloot niet goed aan op zijn schedel. Na diverse pogingen koos Boomgaard ervoor om een 3D-implantaat te laten maken dat perfect aansloot op zijn schedel. Dit deed hij bij het Maastrichtse bedrijf Xilloc.

“Wij kunnen op basis van spiegelen en een database de perfecte anatomie construeren”, zegt oprichter van Xilloc Maikel Beerens. Inmiddels is de vraag naar 3D-prints zo groot dat het bedrijf tot het einde van dit jaar is volgeboekt. Volgens Beerens heeft het gebruik van 3D-materiaal niet alleen een positieve invloed op het welzijn van de patiënt, maar is het ook bevorderlijk voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. Complexe operates nemen veel tijd in beslag. Door hierbij gebruik te maken van 3D-geprint materiaal kan er veel tijd bespaard worden.

©Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuizen regio Utrecht delen vacatures op speciaal gezamenlijk platform

    Gisteren om 14:06
    • Ziekenhuizen

    Onderzoek naar alarmdruk NICU levert studenten verpleegkunde Digitale Zorg Prijs op

    Gisteren om 13:42