
Aardbeien, kropsla en druiven vaak vervuild met PFAS
Meer dan de helft van de aardbeien, kropsla en druiven bevat resten van PFAS-pesticiden. Dit blijkt uit een analyse van Pesticide Action Network Nederland (PAN-NL) van recente NVWA-gegevens. In totaal trof PAN-NL op 20 procent van het fruit en 21 procent van de groente PFAS aan. Groenten en fruit in Nederland blijken hier vaker mee ‘besmet’ te zijn dan buitenlands groente en fruit. Dit meldt PAN-NL.
PFAS staan bekend als ‘forever chemicals’ omdat ze nauwelijks afbreken. Ze hopen zich op in het lichaam en milieu. De stoffen kunnen kankerverwekkend zijn, de hormoonhuishouding verstoren en schadelijk zijn voor vruchtbaarheid en waterleven. PAN-NL noemt het onbegrijpelijk dat PFAS nog steeds bewust op voedsel wordt gespoten. In de Europese Unie zijn ruim 30 PFAS-pesticiden toegestaan. Vaak bevatten bestrijdingsmiddelen ook PFAS-hulpstoffen, bijvoorbeeld om beter aan planten te hechten.
PesticidenEetwijzer
De NVWA neemt elk jaar monsters van groente en fruit in winkels en distributiecentra. PAN-NL bekeek duizenden van deze testresultaten uit 2021 tot 2023. Op basis hiervan stelde de organisatie haar PesticidenEetwijzer samen, waarin nu ook PFAS-vervuiling is opgenomen.
Ondanks een Europees voorstel om PFAS te verbieden, blijven pesticiden buiten dit verbod vallen. Ze vallen onder aparte regelgeving. Daardoor blijven PFAS-pesticiden toegestaan en komen ze op voedsel terecht. Deze week oordeelde de Duitse overheid dat TFA, een PFAS-afbraakproduct, giftig is voor de voortplanting. PAN-NL pleit voor een algeheel verbod op alle stoffen die tot TFA afbreken.
Geen PFAS in bloemkool
Gelukkig bevatten alle producten bevatten PFAS. In asperges, rode kool, bloemkool, spitskool, spruitjes, knolvenkel en ananas vond de NVWA geen resten van deze schadelijke stoffen.
Lees ook: SeizoensEetwijzer onthult hoeveel pesticiden op jouw seizoensgroente en -fruit zitten