Alle grote organen in het menselijk lichaam aangetast door ultrabewerkt voedsel
Het grootste wetenschappelijk onderzoek naar ultrabewerkt voedsel tot nu toe, laat zien dat alle orgaansystemen in ons lichaam erdoor beschadigd raken. Wie met regelmaat kant-en-klare maaltijden, ontbijtgranen, fastfood en energierepen eet, loopt een verhoogd risico op onder meer hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2, depressie en vroegtijdig overlijden. Dit meldt Metro.
Ieder jaar eten volwassenen én kinderen meer sterk bewerkt eten. Inmiddels bestaat ruim de helft van het dieet van Amerikanen en Britten hieruit. Dit percentage loopt op tot zo’n 80 procent onder jongeren en mensen die sociaal of economisch kwetsbaar zijn. Onderzoek door 43 internationale experts die 104 langdurige onderzoeken publiceerden toont aan dat hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel leidt tot een verhoogd risico op chronische ziekten en vroegtijdig overlijden.
Veel calorieën, weinig voedingsstoffen
Ernstig bewerkt eten kenmerkt zich door het hoge aantal calorieën en het lage aantal voedingsstoffen. Ook zitten er vaak kleurstoffen, kunstmatige geur- en smaakstoffen en emulgatoren in. Medeauteur Carlos Monteiro stelt dat ons lichaam de grote hoeveelheid kunstmatige ingrediënten niet aankan. Hij en zijn collega’s willen dan ook dat er strengere regels komen voor kindermarketing. Op scholen en in ziekenhuizen zou ultrabewerkt voedsel niet verkocht mogen worden. En de voorkant van verpakkingen moeten worden voorzien van duidelijk etiketten.