14 september 2016 om 08:56
< 1 min lezen

ASML helpt medische wereld per ongeluk

Chipmachinefabrikant ASML heeft ‘per ongeluk’ een ontdekking gedaan die van groot belang kan zijn voor de medische wereld. Onderzoekers van het bedrijf uit Veldhoven kwamen er in hun zoektocht naar een toekomstige lichtbron voor machines achter dat een bepaalde elektronenbundel mogelijk ook kan worden gebruikt om medische isotopen te maken.

Die radioactieve stof (molybdeen-99) wordt in ziekenhuizen gebruikt bij de diagnose van ernstige ziektes, zoals kanker, via scans. Die isotopen worden worden momenteel in nucleaire reactors geproduceerd, die verouderd zijn en veel aandacht en onderhoud nodig hebben. Daardoor zijn medische isotopen niet altijd meteen beschikbaar voor artsen en patiënten.

ASML draagt zijn rol in het onderzoek nu over aan een nieuw te vormen consortium, dat de beschikking krijgt over patenten en kennis van het bedrijf. “Het consortium zal de technologie verder ontwikkelen en wellicht over een aantal jaren een installatie kunnen bouwen’, meldde ASML. “Als dit lukt, is het in de toekomst mogelijk om belangrijke medische isotopen te produceren zonder nucleair afval en zonder verrijkt uranium.”

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
  • Eva Hermans longeneeslijk
    • Ziekenhuizen

    Eva Hermans (@longeneeslijk) bijna 4 jaar na longkankerdiagnose overleden

    Vandaag om 12:44
    • Ziekenhuizen

    Patiënten tasten in het duister: geen idee van complicaties na prostaatverwijdering

    Vandaag om 11:27