Bètablokkers steeds vaker gebruikt bij spanning en podiumvrees
Mensen die spanning ervaren of podiumvrees hebben, grijpen steeds vaker naar bètablokkers. En dat terwijl de medicijnen eigenlijk alleen geschikt zijn voor mensen met hartklachten zoals een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. Cardioloog Aernout Somsen waarschuwt voor het gebruik hiervan. Hoewel hij niet per se tegen incidenteel gebruik is, behoeft langdurig gebruik wel degelijk intensieve begeleiding. Bovendien zijn bètablokkers geen wondermiddel. Gebruik is enkel symptoombestrijding. Dit meldt Metro.
Somsen hoort steeds vaker van mensen dat ze bètablokkers willen gebruiken om podiumvrees tegen te gaan. De middelen zijn hiervoor erg effectief, omdat mensen er minder van gaan zweten en trillen en minder hartkloppingen hebben. En dat leren mensen buiten de ziekenhuizen ook op fora, in studentenkringen of op lifestylewebsites. Vooral mensen die structureel veel druk ervaren en daardoor niet goed kunnen functioneren, grijpen steeds vaker naar de hartpillen. “Het zorgt ervoor dat de uitingen in de vorm van transpireren en trillen worden gedempt.” Somsen haalt een voorbeeld aan van een violist. Is die zenuwachtig, dan kan dat zorgen voor trillingen in de hand en dus op het instrument. Een bètablokker zorgt ervoor dat de muzikant kan optreden zonder te bibberen. “Kraakhelder, je geheugen wordt niet aangetast.”
Symptoombestrijding
De cardioloog is niet tegen incidenteel gebruik, maar waarschuwt wel. Bètablokkers gaan namelijk gepaard met contra-indicaties, zoals geleidingsstoornissen onder ouderen die kunnen verergeren. Ook moeten mensen goed kunnen omgaan met bijwerkingen en daar zijn cardiologen voor nodig. Bovendien bestrijden de pillen enkel de symptomen. Angststoornissen zijn veel effectiever te behandelen met bijvoorbeeld psychofarmaca. Maar zolang de bètablokkers enkel op recept verkregen worden, ziet Somsen geen grote gevaren. “Zolang het medisch gecontroleerd wordt, kan het.”