11 mei 2016 om 15:03
< 1 min lezen

‘Bij vermoeden van blindedarmontsteking is echo of scan verstandig’

Om onterechte chirurgische ingrepen tegen te gaan, is het zinvol om een scan of echo te maken bij een vermoeden van blindedarmontsteking. Dit concludeert promovendus Charles van Rossem van het AMC op basis van een landelijke studie in 62 ziekenhuizen. Hierbij zijn in twee maanden tijd bijna tweeduizend patiënten onderzocht. Dat meldt Gezondheidsnet. 

Als er een echo of scan bij de vaststelling van de diagnose wordt gemaakt, dan krijgt slechts 3 procent nog een verkeerde diagnose. Dat is vaak de diagnose blindedarmontsteking, terwijl later blijkt dat de blindedarm niet ontstoken is. Toen er nog weinig gebruik werd gemaakt van deze zogenoemde beeldvormende technieken was het aantal misdiagnoses veel hoger.

Een antibioticakuur die vaak wordt voorgeschreven na een blindedarmoperatie, kan worden ingekort van vijf naar drie dagen. Uit het promotieonderzoek blijkt dat patiënten daardoor minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen. Tevens constateerde van Rossem dat als de chirurg de ingreep via een open methode uitvoert, dat er minder wondinfecties ontstaan dan wanneer dit via een kijkoperatie gebeurt waarbij de blindedarm via kleine snede wordt verwijderd.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Revalidatiecentrum Medinello wint rechtszaak: Zilveren Kruis op vingers getikt

    Gisteren om 13:18
    • Ziekenhuizen

    AI-gestuurde software moet pijn bij te vroeg geboren baby’s detecteren

    Gisteren om 12:37