9 februari 2016 om 14:13
2 minuten lezen

Bijzonder spreekuur Noordwest Ziekenhuisgroep voor 18-jarige met chronische darmziekte

Van de kinderarts naar de maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) is voor een 18-jarige met een chronische darmaandoening (IBD) niet gemakkelijk. Om die overgang geleidelijk te laten verlopen, heeft Noordwest Ziekenhuisgroep als enige ziekenhuis in Noord-Holland Noord voor deze jongvolwassenen een bijzonder spreekuur opgezet. Samen met de jongere en hun ouders wordt gewerkt aan een zelfstandig en zelfredzaam leven met de levenslange ziekte.

Beschermde omgeving 
De behandeling bij de kinderarts vindt plaats in een zeer beschermde omgeving. ‘Voor kinderen met een chronische ziekte op jonge leeftijd is tijdens het spreekuur meer tijd en aandacht ingepland. Ook zijn de ouders er altijd bij aanwezig. Daarom is het voor de jonge patiënt niet gemakkelijk om over persoonlijke ‘puberproblemen’ te praten’, vertelt kinderarts-MDL Elvira George. Eenmaal bij de MDL-arts is dit anders. Het zorgtraject voor volwassen verloopt anders. Ook richt hij zich op de patiënt en niet meer op de patiënt en zijn/haar ouders. Dit heeft een enorme impact op het kind en betekent dat zij op eigen benen staan. Vandaar dat Noordwest Ziekenhuisgroep op locatie Alkmaar start met 2 bijzondere spreekuren, waarin deze overgang zorgvuldig wordt begeleid.
 
Puberproblemen 
De 1e stap van kinderarts-MDL naar MDL-arts gebeurt op de polikliniek kindergeneeskunde, waar de kinderarts het laatste consult doet. MDL-verpleegkundige Tamara de Nieuwe: ‘De ontmoeting met het MDL-team staat dan centraal. Omdat de patiënt altijd bij ons team blijft, is dit spreekuur een warm welkom. We creëren een vertrouwelijke laagdrempelige omgeving, zodat de 18-jarige in het verdere zorgtraject ook gemakkelijker zijn/haar ‘puberproblemen’ durft te bespreken. De chronische darmziekte komt dan op je af en heeft sociaal een grote impact’. Tamara de Nieuwe werkt nauw samen met verpleegkundig specialist Saskia van Empelen en de MDL-arts. 
 
Formeel afscheid 
De volgende stap is het eerste consult bij de MDL-arts. Dit gebeurt op de polikliniek MDL. Het is ook het moment dat de kinderarts officieel afscheid neemt en de ouders ook niet meer bij het spreekuur aanwezig hoeven te zijn. Gezamenlijk hebben zij de 18 jarige begeleid naar het volwassen zorgtraject en de ouders met het loslaten ervan. De kinderomgeving past niet meer en is met een zorgvuldige voorbereiding overgegaan naar de nieuwe volwassen omgeving. 
 
Colitis Ulcerosa en ziekte van Crohn (IBD)
In Noordwest Ziekenhuisgroep worden per jaar bij ongeveer 10 kinderen tussen 10 en 18 jaar de chronische darmziekte Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn (IBD) geconstateerd. IBD is de verzamelnaam voor de chronische darmziekten Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Op jonge leeftijd wordt deze groep en hun ouders geconfronteerd met een levenslange aandoening, waarvoor regelmatig inwendig darmonderzoek (scopie) nodig is en een intensief medicijnengebruik. Deze ingrijpende gebeurtenissen vinden plaats tijdens een al zeer emotionele periode, de puberteit. 
 
IBD-team
MDL-arts Casper Noomen, Saskia van Empelen, verpleegkundig specialist en Tamara de Nieuwe, verpleegkundige vormen samen het MDL-team voor 18-jarigen met een chronische darmziekte. 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Jeugdzorg

    Twee jongeren vermist uit Hengelose zorginstelling Ambiq

    Gisteren om 14:26
    • Jeugdzorg

    Komuna Zorg onder verscherpt toezicht om tekortkomingen

    25 april 2025 om 10:08

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland