Boete voor Tandzorg Groep door schijnconstructie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt een boete van 400.000 euro op aan de Tandzorg Groep. Een deel van de patiënten van deze groep tandartspraktijken betaalde in 2015 tot medio 2016 te veel voor materiaal- en techniekkosten zonder dat zij dit wisten. Een deel van de patiënten betaalde te veel voor hun behandeling, omdat de Tandzorg Groep onjuiste declaraties verstuurde. De Tandzorg Groep ontving in 2014 kortingen van het tandtechnisch laboratorium op de materiaal- en techniekkosten. Deze kortingen werden volgens de regels direct doorgegeven aan de patiënt. Dit meldt NZa.
In 2015 tot medio 2016 kreeg de tandartsenpraktijk geen directe korting op de normale materiaal- en techniekkosten meer. Wel ging het tandtechnisch laboratorium huur betalen voor een niet bestaande ruimte van de Tandzorg Groep. Via deze huurconstructie ontving de Tandzorg Groep alsnog, maar nu via een omweg, een korting op de ingekochte materialen en technieken. Iedere korting – direct of indirect – moet worden doorberekend aan de patiënt. Daarmee is deze constructie in strijd met de regels.
Patiënten betalen materiaal- en techniekkosten voor bijvoorbeeld kronen, bruggen en kunstgebitten. Als de tandarts deze technieken zelf vervaardigt, gelden hiervoor maximumtarieven. Koopt de tandarts de materialen en technieken in, dan moet hij de netto kosten hiervoor één-op-één doorberekenen aan de patiënt. Hij mag hierop geen winst maken. Als de tandarts bij de inkoop van materialen en technieken voordelen geniet, dan moet hij deze doorberekenen aan de patiënt.
De meeste tandartsen brengen hun materiaal- en techniekkosten keurig in rekening. Maar uit signalen en onderzoeken blijkt dat sommige tandartsen hun patiënten hiervoor te veel laten betalen. De NZa ook dat gebruik wordt gemaakt van zowel nationale als internationale constructies met bijvoorbeeld ‘papieren’ tussen-BV’s of inkoopcombinaties. De patiënt betaalt dan te veel. Ook de reputatie van de beroepsgroep raakt onnodig beschadigd.
Door: Redactie Nationale Zorggids