Consumentenbond roept op tot betere aanpak zout en vet eten
Er zit nog steeds te veel zout, suiker en verzadigd vet in eten, vindt de Consumentenbond. Het kabinet is er onvoldoende in geslaagd om het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) van de grond te krijgen. Een volgend kabinet moet hier daadkrachtiger mee aan de slag. Dit meldt de Consumentenbond.
Een nieuwe aanpak voor productverbetering is in de maak en als het aan de Consumentenbond ligt, worden hierin strenge afspraken vastgelegd. Vooral omdat de nieuwe aanpak voor tien jaar geldig is. Directeur Sandra Molenaar vertelt dat het eerdere akkoord te weinig heeft opgeleverd. Vegetarische burgers zijn nog steeds te zout, net als erwtensoep en bouillonblokjes. Maaltijdvervangers en satésausen bevatten nog steeds te veel suikers en diepvriespizza’s en lasagnes te veel vet.
Nauwelijks druk
“Onze testen laten zien dat fabrikanten best gezondere producten kunnen maken, maar er is voor hen nauwelijks druk om dit ook daadwerkelijk te doen. Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig”, aldus Molenaar. De Consumentenbond roept de politiek op om de normen voor alle productgroepen aan te pakken en weigerende producenten ook.
Door: Nationale Zorggids