Driekwart belletjes naar huisartsenspoedpost betreft geen spoedvraag
Bijna 75 procent van de telefoontjes naar de huisartsenpost (HAP) gaat over klachten die géén spoed zijn. Denk aan muggenbulten, een verstopte oor of hooikoorts. Huisartsen zien dit leiden tot langere wachttijden en belemmert hulp aan mensen die wél dringend zorg nodig hebben. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Toch bellen veel mensen in het weekend of ’s nachts direct de HAP, zegt huisarts Willem Cornelissen. “Ze hebben geen geduld, willen of kunnen niet zelf bedenken wat ze moeten doen. Nee, hup, gelijk even de dokterspost bellen.” Vaak blijkt bij het triagegesprek dat het niet om een spoedgeval gaat. In 2023 ging het bij 74 procent van de gesprekken om niet-urgente klachten.
Wat is normaal en wat niet?
De oorzaak? We willen alles snel geregeld hebben. Mensen zijn ongeduldig en weten vaak niet wat spoedzorg precies inhoudt, zegt huisarts Jojanneke Kant, ook bekend als De Vragendokter op Instagram. Ook leren kinderen nauwelijks over wat normaal is omtrent gezondheid en ziekte en wat je zelf kunt doen. Een Google-sessie levert bijna altijd de conclusie op dat je een ziekte hebt die tot de dood leidt, zegt ze. Kant vermoedt dat Nederlanders steeds minder in staat zijn om spoed in te schatten.
Thuisarts.nl
Huisartsen adviseren daarom om bij twijfel eerst te kijken op betrouwbare websites zoals thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl. Daar staat helder uitgelegd wat je zelf kunt doen en wanneer je wél moet bellen. Ook zou het volgens Kant helpen om bij kleine kwaaltjes eerst een paracetamol te slikken of een nachtje af te wachten.
Wanneer bel je dan wél de HAP? Alleen bij klachten die niet kunnen wachten tot je eigen huisarts open is. Denk aan hevig bloedverlies, plotselinge benauwdheid of een duidelijke botbreuk. Bij koorts is het gedrag van een kind belangrijker dan de temperatuur zelf. Ook ernstige snijwonden zijn een reden om de HAP te bellen.