23 maart 2017 om 12:36
< 1 min lezen

Eerste Nederlander die bacteriofagen toegediend kreeg overleden

De Nederlander die bacteriofagen toegediend kreeg in een ziekenhuis in België is dinsdag overleden. Volgens een eerder bericht zou hij buiten levensgevaar verkeren, maar is hij uiteindelijk door een hartaanval om het leven gekomen. De 61-jarige man lag in coma en werd als eerste Nederlandse patiënt behandeld met bacteriofagen om zo de strijd aan te gaan met bepaalde bacteriën in zijn lichaam. Dat meldt NU.nl.

Het overlijden van de man heeft volgen Zorg.nu niets te maken met de behandeling. Zijn behandelend arts zegt dat hij leed aan meerdere complicaties, maar uiteindelijk door een hartstilstand kwam te overlijden.

De man lag langdurig in het ziekenhuis na een darmoperatie, waarbij hij antibiotica toegediend kreeg. Dit leek niet te werken. Nadat hij in een coma belandde, moest zijn behandelend arts op zoek naar een alternatieve behandeling. Om bacteriofagen toe te mogen dienen, moest de arts toestemming krijgen. Experimentele medicijnen mogen niet zomaar gebruikt worden. Europa heeft nog geen ervaring met bacteriofagen. In Rusland en Georgië liggen ze zelfs in de apotheek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Punt voor Parkinson biedt specialistische zorg voor parkinsonpatiënten

    Vandaag om 14:29
    • Ziekenhuizen

    Het post-covidsyndroom: wat weten we inmiddels?

    Vandaag om 12:56

Aankomende evenementen

23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland
25 Mar
Dag van de Zorginkoop 2025
  • Utrecht