10 oktober 2025 om 14:40
2 minuten lezen

Eetdrammen: ‘Nieuw woord dat een belangrijk maatschappelijk probleem aankaart’

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Het Voedingscentrum introduceert het woord eetdrammen. Een woord dat moet omschrijven wat de invloed is van de voedselindustrie op ons eetgedrag. Want we worden de hele dag verleid tot ongezond eten, vaak zonder dat we het doorhebben. In de supermarkt, op straat, in reclames of zelfs bij de bouwmarkt. Het Voedingscentrum geeft met eetdrammen een naam aan het probleem. Dit meldt het centrum.

Volgens directeur Petra Verhoef van het Voedingscentrum vormt eetdrammen een serieus maatschappelijk probleem. “Eetdrammen zit een gezonde samenleving in de weg. Voor kinderen is gezond opgroeien allang niet meer vanzelfsprekend.” Ze benadrukt dat ziekten als diabetes type 2 en hartproblemen veel minder vaak zouden voorkomen in een omgeving waar gezond en ongezond eten meer in balans zijn.

Toegankelijkheid van eten

Nederlanders weten vaak wel wat het risico is van ongezond eten, maar een koppeling met hun omgeving maken ze nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Het grootste probleem is volgens de experts de toegankelijkheid van eten.

“Eetdrammen speelt in op het oerbrein, we hebben een aangeboren voorkeur voor vet, zoet en zout eten”, legt gedragsexpert Liesbeth Velema van het Voedingscentrum uit. In dit soort producten zitten namelijk veel calorieen en die heb je nog om te kunnen overleven. Calorierijk voedsel in de buurt, maakt vaak dat mensen ernaar ‘craven’. Volgens haar denken we dat we vrije keuzes maken, maar in werkelijkheid worden we gestuurd door marketing en een overvloed aan ongezonde producten. Dagelijks geven supermarkten, fastfoodketens en frisdrankfabrikanten miljoenen euro’s uit om hun eten en drinken aan de man te krijgen.

Oproep tot bewustwording

Met de campagne ‘Stop eetdrammen’ wil het Voedingscentrum Nederlanders bewust maken van die constante druk. Het gaat niet om verbieden, maar om herkennen hoe sterk onze omgeving ons stuurt. Belangrijk is dan ook om gezond en duurzaam eten veel normaler te maken dan ongezond eten. “Het gaat om de balans tussen gezond en ongezond eten een beetje te herstellen. Je eerlijke keuzes te geven.”

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Steeds meer mensen zoeken hulp bij ‘Ozempic face’ na fors gewichtsverlies

    Gisteren om 13:45
    • Ziekenhuizen

    Vervroegde overgang voor Emma Heesters door bestraling

    Gisteren om 13:33