
Erasmus MC test nieuw implantaat tegen chronische migraine
Voor het eerst in Nederland heeft een patiënt met chronische migraine een implantaat onder de hoofdhuid gekregen. Dit gebeurde in het Erasmus MC als onderdeel van een klinische studie naar deze nieuwe behandelmethode. Dit meldt het Erasmus MC.
De therapie maakt gebruik van twee dunne implantaten: één onder de huid van het voorhoofd en één onder de huid van het achterhoofd. Ze geven elektrische pulsjes af aan de zenuwen die betrokken zijn bij migraine. Patiënten kunnen de behandeling zelf activeren met een draagbaar apparaat. Dit zou de frequentie en de ernst van migraineaanvallen kunnen terugdringen.
Neuromodulatie als behandeling tegen migraine
Bij de ziekte van Parkinson, epilepsie en clusterhoofdpijn wordt de techniek neuromodulatie al decennialang succesvol ingezet. Hoogleraar Anesthesiologie Frank Huygen van het Erasmus MC voert het onderzoek uit en voerde de eerste operatie uit. “Ons zenuwstelsel gebruikt elektrische signalen om te sturen hoe ons lichaam beweegt, voelt en functioneert. Bij migraine kunnen deze signalen uit balans raken. Neuromodulatie kan mogelijk helpen om deze verstoring te corrigeren en de balans te herstellen.”
Internationaal onderzoek
De studie loopt naast het Erasmus MC ook in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en bij instituten in België en Australië. De implantaten worden ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Salvia BioElectronics. De technologie wordt sinds 2017 ontwikkeld op de High Tech Campus in Eindhoven.
Voorzichtig optimisme
Een eerdere pilotstudie gaf positieve resultaten, maar Huygen waarschuwt voor te hooggespannen verwachtingen. Eerst moeten de uitkomsten van deze grotere studie worden afgewacht. Als de therapie effectief blijkt, kan deze worden ingezet bij migrainepatiënten die geen baat hebben bij reguliere behandelingen. Chronische migraine treft vaak jonge mensen, voornamelijk vrouwen, en heeft een grote impact op hun leven en werk.