Flinke griepgolf in Nederland: hoogste niveau in jaren bereikt
Nederland kampt met een flinke griepepidemie. In de derde week van januari bezochten 58 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten en in de vierde week liep dit zelfs op naar 118 op de 100.000. Experts van het Nivel, Erasmus MC en RIVM bevestigen dat het influenzavirus zich op grote schaal verspreidt, melden het Nivel en de Volkskrant.
De huidige griepgolf is de zwaarste in lange tijd. Tienduizenden mensen lopen rond met griepklachten. Steeds meer mensen melden zich met koorts, spierpijn en verkoudheidsklachten. Niet iedereen met griep bezoekt een huisarts, maar de stijging van het aantal patiënten geeft een duidelijk beeld van de verspreiding. Onderzoek van het Nivel toont aan dat in veel keel- en neusmonsters het influenzavirus wordt aangetroffen. Ook het RIVM ziet een sterke toename van griepgevallen. Officieel is de intensiteit van de epidemie ‘matig’, maar sinds corona zijn er niet zoveel zieken door de griep geweest.
Andere luchtwegvirussen circuleren ook
Naast het griepvirus zijn ook andere virussen actief, zoals het RS-virus. Deze veroorzaken ontstekingen van het slijmvlies in de luchtwegen en leiden tot symptomen als hoesten, keelpijn en niezen. Griep verloopt vaak ernstiger en begint plotseling met koude rillingen, hoge koorts en hoofdpijn. De koorts kan snel oplopen tot 39°C of hoger en houdt meestal drie tot vijf dagen aan.
Herstel kan weken duren
Hoewel griep meestal vanzelf overgaat, kan het lang duren voordat mensen zich weer volledig fit voelen. In sommige gevallen houdt vermoeidheid tot drie weken aan. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, lopen extra risico op complicaties. De griepepidemie blijft zich voorlopig uitbreiden.