Gezondere leefstijl halveert kans op tweede behandeling bij boezemfibrilleren
Patiënten met boezemfibrilleren die vóór hun hartbehandeling gezonder gaan leven, hebben veel minder kans op een tweede ingreep. Dat blijkt uit onderzoek in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Een aangepaste leefstijl zorgt er bij 82 procent van de patiënten voor dat één katheterablatie voldoende is. In sommige gevallen is een ingreep zelfs helemaal niet meer nodig. Dit meldt het Catharina Ziekenhuis.
Een katheterablatie schakelt met elektrische pulsen de hartspiercellen uit die de ritmestoornis veroorzaken. Vaak helpt dit na één keer, maar bij 30 procent van de patiënten is een tweede behandeling nodig. In de leefstijlgroep daalde dat percentage naar 18 procent.
Leefstijlbegeleiding
Onderzoekers verdeelden 150 patiënten in twee groepen. Eén kreeg standaardzorg, de andere groep kreeg eerst zes maanden leefstijlbegeleiding. Denk aan hulp bij overgewicht, hoge bloeddruk, slaapapneu of alcoholgebruik. Niet elke patiënt hoefde alles tegelijk aan te pakken; per persoon werd gekeken naar wat haalbaar was én het meeste effect had.
De resultaten zijn zo positief dat het ziekenhuis nu werkt aan een leefstijl-poli. Ook vinden er gesprekken plaats met huisartsen en andere zorgpartners om de aanpak breder in te zetten. “We moeten af van een one-size-fits-all-benadering. Bij sommige mensen heeft een ingreep pas zin als eerst bijvoorbeeld de slaapapneu is behandeld. Maar de vraag is vooral wie die leefstijlbehandeling aan moet pakken.” Dat kost veel tijd, maar werpt ook zijn vruchten af, aldus cardioloog Lukas Dekker.
Bewustmaking bij doorverwijzing
Volgens Dekker is het moment van doorverwijzing hét moment om patiënten bewust te maken van het belang van leefstijl. Niet met een wijzende vinger, maar vanuit urgentie, stelt de cardioloog.
De eindresultaten van de studie volgen later dit jaar, maar het effect is nu al duidelijk: een gezondere leefstijl voorkomt onnodige behandelingen én verbetert de kwaliteit van leven.