23 maart 2017 om 14:14
< 1 min lezen

Hoe groot zijn de gezondheidsverschillen in gemeenten?

Mensen met een lage opleiding leven gemiddeld zeven jaar korter en negentien jaar minder in goed ervaren gezondheid dan mensen met een hoge opleiding. Vanaf vandaag is onder het thema ‘Gezondheidsverschillen’ op Waarstaatjegemeente.nl tot op wijkniveau te vinden hoe het staat met de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in gemeenten. Voor het eerst staan de gegevens over gezondheidsverschillen en de factoren die daarbij een rol spelen overzichtelijk op één plek bij elkaar. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Expertisecentrum Pharos, VNG en kwaliteitsinstituut KING lanceren het nieuwe thema ‘Gezondheidsverschillen’ om gemeenten te ondersteunen bij hun lokale integrale aanpak van gezondheidsachterstanden.

Voor gemeenten en zorgprofessionals is inzicht in de gezondheidsverschillen en in de factoren die hierop van invloed zijn, van groot belang. Het is de eerste stap bij een effectieve lokale aanpak. Waar zitten de belangrijkste gezondheidsproblemen? In welke wijken komen diabetes en psychische problemen bijvoorbeeld het meest voor? Hoe is het zorggebruik in een wijk? En welk percentage van de inwoners voelt zich eenzaam, is laaggeletterd of heeft geen betaald werk? Wat is de invloed daarvan op gezondheid?

De gegevens bieden gemeenten, GGD´en en zorgprofessionals eenvoudig inzicht in welke wijken en/of gebieden de gezondheidsachterstanden het grootst zijn. Voor elke gemeente staat een eigen rapport op Waarstaatjegemeente.nl. De cijfers staan niet op zichzelf; ze vormen een basis om samen met inwoners en professionals te bespreken wat de onderliggende problematiek is. Dat helpt bij het maken van keuzes en stellen van prioriteiten bij de integrale aanpak van gezondheidsachterstanden. Ook kunnen de cijfers gebruikt worden om de effecten van lokaal beleid te monitoren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Expositie over de dood in Radboudumc stuit op boze patiënten

    Vandaag om 14:11
    • Ziekenhuizen

    Nieuwe aanpak: chemotherapie direct in bot na verwijdering tumor

    Vandaag om 13:41