Hyperbare zuurstofkamer ontploft: hoe veilig is deze zuurstoftherapie eigenlijk?
In Nederland is het al jaren gangbaar om hyperbare zuurstoftherapie in te zetten voor negen erkende aandoeningen. De therapie blijkt bijzonder effectief, maar sinds dood van een Amerikaanse kleuter vragen ook Nederlandse patiënten zich af: hoe veilig is zo’n zuurstofkamer nu echt? Dit meldt het Eindhovens Dagblad.
Chirurg Pieter Vierhout is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde (NVvHG) en stelt dat de therapie verbluffend goed werkt bij bijvoorbeeld genezing van slecht helende wonden of schade door bestraling. Nederland heeft elf erkende centra die hyperbare zuurstoftherapie bieden, waarbij een patiënt in een ruimte met verhoogde zuurstofconcentratie verblijft en de cellen meer energie krijgen om beschadigd weefsel te herstellen.
Monoplace- en multiplacekamers
Volgens experts is een multiplacekamer waar plek is voor twaalf tot twintig patiënten tegelijk veilig en kunnen professionals goed toezicht houden. Dat is anders in een zogenoemde monoplacekamer. Hierin past slechts één persoon die 100 procent zuurstof krijgt. Hyperbaar arts Christian Heringhaus zegt dat dit een levensgevaarlijke variant is. “Zuurstof is extreem brandbaar. In een multikamer kunnen we ingrijpen als er iets misgaat. In een monokamer? Dan is het in één klap voorbij.” Een ernstig incident in de Verenigde Staten laat zien hoe mis het kan gaan: een 5-jarige jongen overleed nadat de monoplacekamer waarin hij verbleef, ontplofte. Vermoedelijk is een klein vonkje uit een telefoon de oorzaak geweest.
Wachten tot het misgaat
Nederland heeft geen monokamers in niet-commerciële instellingen, maar commerciele aanbieders zonder medische achtergrond introduceren deze langzamerhand wel. Secretaris Ad van de Van van de NVvHG noemt dit pure kwakzalverij. “Ze adverteren met onbewezen claims, van ‘sneller spierherstel’ tot ‘genezing van kanker’.” De vereniging roept al jaren dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moet ingrijpen, maar omdat het onder alternatieve geneeskunde valt is dat niet mogelijk. Ondertussen noemen experts het een ongecontroleerd experiment met mensenlevens en is het wachten tot het ook in Nederland misgaat.