17 december 2015 om 13:45
< 1 min lezen

Kanker krijgen toch geen kwestie van pech

Afgelopen januari concludeerden Amerikaanse onderzoekers dat pech een belangrijke factor was bij het krijgen van kanker. Echter blijkt uit een nieuwe studie van andere onderzoekers dat deze factor slechts een beperkte rol speelt. Dit meldt NU.nl.

Wetenschappers van de John Hopkins universiteit in Baltimore schreven in januari dat willekeurige fouten in het kopiëren van stamceldeling voor 65 procent verklaarden waarom in sommige organen vaker kanker ontstaat dan in andere. Onderzoekers van de Stony Brook universiteit in New York bewijzen nu het tegendeel. Zij onderzochten het genetisch materiaal van diverse kankersoorten en berekenden daarmee welke factoren bijdragen aan het ontstaan van kanker. Wat bleek was dat 70 tot 90 procent van de meestvoorkomende kankersoorten ontstaan door zaken waarop de mens zelf invloed heeft, zoals uv-straling, voeding en beweging.

Toch concluderen de Stony Brook onderzoekers dat sommige soorten kanker ontstaan door problemen die niet door mensen zijn veroorzaakt. Zo lijkt het erop dat hersenkanker grotendeels ontstaat door een fout tijdens het kopiëren van DNA. 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Experts waarschuwen voor virtuele maagband via hypnose

    Gisteren om 11:30
    • Ziekenhuizen

    Zorgcoalitie: ‘Verbeter vaccinatiebeleid voor kwetsbare volwassenen’

    Gisteren om 09:34

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland