Kettingbericht over hoesten bij een hartaanval gaat nog steeds rond
Hoesten om een hartaanval te overleven? Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Toch blijft deze gevaarlijke fabel de ronde doen op sociale media. Experts uit binnen- en buitenland maken korte metten met deze zogenoemde ‘hoestreanimatie’ die volop op social media wordt verspreid. Dit meldt MSN.
Dat het om een kettingbericht gaat blijkt uit de tekst die men deelt: “De cardiologen zeggen dat als iemand dit bericht ontvangt en het doorgeeft aan tien mensen, je kunt verwachten dat je tenminste één leven zult redden.” De mythe dat hard hoesten het hartritme herstelt, gaat al sinds 1999 rond. Ook het idee dat het hoesten gelijkstaat aan reanimatie klopt niet. “Bij een hartstilstand is een persoon volledig bewusteloos, dus ze kunnen sowieso niet horen, reageren of hoesten”, zegt arts Nicolas Lamblin.
Direct 112 bellen
Een hartaanval ontstaat door een blokkade in de kransslagaders, waardoor het hart geen zuurstof meer krijgt. Alleen door de blokkade te openen en de bloedstroom naar het hart te herstellen, kan een hartaanval worden behandeld. “Hoesten kan de blokkade niet openen”, benadrukt Bryn Muma, hoofd van een afdeling spoedeisende hulp in Californië.
Reanimatie (CPR) is alleen nodig als het hart volledig stopt. Dan zijn borstcompressies nodig om de bloedsomloop tijdelijk over te nemen. Hoesten helpt daar niet bij, benadrukken artsen. Wat wel werkt? Signalen als drukkende pijn op de borst, zweten, misselijkheid en uitstraling naar de arm te herkennen en snel 112 bellen. Verder is het verstandig om buren of omstanders te alarmeren en eventueel de deur alvast te openen voor de hulpdiensten. In alle gevallen is het onverstandig om erop te vertrouwen dat hoesten levens red.