
Koffie, wijn, druiven, aardbeien én chocola goed voor stofwisseling
Uit Braziliaans onderzoek onder meer dan 6.000 mensen blijkt dat mensen 25 procent minder kans hebben op stofwisselingsziekten, als ze veel druiven, aardbeien en chocolade eten en regelmatig genieten van een kopje koffie of glaasje wijn. Dit heeft te maken met de polyfenolen die hierin zitten, meldt MSN.
Het metabool syndroom is een combinatie van risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen vergroten. Het gaat om een te hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel, teveel buikvet en ongezonde cholesterol- of triglyceridenwaarden. Vaak speelt insulineresistentie een grote rol: het lichaam reageert minder goed op insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Leefstijl, zoals voeding en beweging, heeft veel invloed op het ontstaan en omkeren van het syndroom.
‘Verbluffende resultaten’
Dit proces is tegen te gaan met polyfenolen, natuurlijke, ontstekingsremmende stoffen met antioxidanten die veel in groenten, fruit en andere planten te vinden zijn. Dat polyfenolen gezond zijn, was al bekend. “Eerdere studies zagen al een verband tussen polyfenolen en een lager risico op stofwisselingsstoornissen, maar niet met zo’n grote groep mensen en over zo’n lange periode. De resultaten zijn verbluffend”, zegt professor Isabela Benseñor van de Universiteit van São Paulo.
Er zijn meer dan 8000 soorten polyfenolen, die onder andere in koffie, wijn, fruit, bonen, chocolade en zaden voorkomen. Deelnemers aan het onderzoek gaven via uitgebreide vragenlijsten inzicht in hun eetpatroon. Op basis daarvan berekenden onderzoekers hun dagelijkse polyfenolinname, waarbij ze ook keken naar bereidingswijzen en voedselbewerking.
Belang van variatie
Mensen die dagelijks bijna 500 mg polyfenolen binnenkregen, hadden 23 procent minder kans op stofwisselingsstoornissen dan deelnemers die minder dan 200 mg aten. Vooral fenolzuren, aanwezig in koffie, rode wijn en thee, speelden hierbij een grote rol. Een gevarieerd voedingspatroon is essentieel, omdat polyfenolen elk op hun eigen manier het microbioom beïnvloeden, zegt onderzoeker Renata Carnaúba. “Een breed voedingspatroon met veel verschillende polyfenolen heeft het beste effect op de gezondheid.”
Grote rol voor wijn
Flavanolen, een specifieke groep polyfenolen, verlagen het risico op stofwisselingsproblemen met 20 procent. Rode wijn bleek de belangrijkste bron van flavanolen en leverde 80 procent van de totale inname, terwijl chocolade goed was voor 10 procent.