27 februari 2025 om 08:22
2 minuten lezen

Koffie, wijn, druiven, aardbeien én chocola goed voor stofwisseling

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Uit Braziliaans onderzoek onder meer dan 6.000 mensen blijkt dat mensen 25 procent minder kans hebben op stofwisselingsziekten, als ze veel druiven, aardbeien en chocolade eten en regelmatig genieten van een kopje koffie of glaasje wijn. Dit heeft te maken met de polyfenolen die hierin zitten, meldt MSN.

Het metabool syndroom is een combinatie van risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen vergroten. Het gaat om een te hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel, teveel buikvet en ongezonde cholesterol- of triglyceridenwaarden. Vaak speelt insulineresistentie een grote rol: het lichaam reageert minder goed op insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Leefstijl, zoals voeding en beweging, heeft veel invloed op het ontstaan en omkeren van het syndroom.

‘Verbluffende resultaten’

Dit proces is tegen te gaan met polyfenolen, natuurlijke, ontstekingsremmende stoffen met antioxidanten die veel in groenten, fruit en andere planten te vinden zijn. Dat polyfenolen gezond zijn, was al bekend. “Eerdere studies zagen al een verband tussen polyfenolen en een lager risico op stofwisselingsstoornissen, maar niet met zo’n grote groep mensen en over zo’n lange periode. De resultaten zijn verbluffend”, zegt professor Isabela Benseñor van de Universiteit van São Paulo.

Er zijn meer dan 8000 soorten polyfenolen, die onder andere in koffie, wijn, fruit, bonen, chocolade en zaden voorkomen. Deelnemers aan het onderzoek gaven via uitgebreide vragenlijsten inzicht in hun eetpatroon. Op basis daarvan berekenden onderzoekers hun dagelijkse polyfenolinname, waarbij ze ook keken naar bereidingswijzen en voedselbewerking.

Belang van variatie

Mensen die dagelijks bijna 500 mg polyfenolen binnenkregen, hadden 23 procent minder kans op stofwisselingsstoornissen dan deelnemers die minder dan 200 mg aten. Vooral fenolzuren, aanwezig in koffie, rode wijn en thee, speelden hierbij een grote rol. Een gevarieerd voedingspatroon is essentieel, omdat polyfenolen elk op hun eigen manier het microbioom beïnvloeden, zegt onderzoeker Renata Carnaúba. “Een breed voedingspatroon met veel verschillende polyfenolen heeft het beste effect op de gezondheid.”

Grote rol voor wijn

Flavanolen, een specifieke groep polyfenolen, verlagen het risico op stofwisselingsproblemen met 20 procent. Rode wijn bleek de belangrijkste bron van flavanolen en leverde 80 procent van de totale inname, terwijl chocolade goed was voor 10 procent.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Nederlandse brandwondencentra kunnen gewonden Noord-Macedonië opnemen

    Vandaag om 09:14
    • Ziekenhuizen

    ‘Prostaatpatiënten Zuyderland juist heel tevreden’

    14 maart 2025 om 14:58

Aankomende evenementen

16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht