Kosten kankerzorg stijgen vooral door innovatie, niet door meer patiënten
De zorgkosten voor kanker zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Dit komt vooral door nieuwe behandelingen en vroege opsporing, en minder door een groeiend aantal patiënten. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM en IKNL, zo meldt het IKNL.
Tussen 2003 en 2019 steeg het aantal nieuwe diagnoses van 47.000 naar 68.000. In dezelfde periode namen de zorguitgaven voor kanker toe van 771 miljoen euro naar 3,7 miljard euro, bijna een verviervoudiging. Vooral bij multipel myeloom en leukemie groeiden de kosten fors, gevolgd door long- en borstkanker. De introductie van dure geneesmiddelen speelde hierbij een grote rol.
Grote verschillen per patiëntgroep
Jongere patiënten krijgen vaker intensieve behandelingen, wat hogere kosten met zich meebrengt. Alleen bij prostaatkanker zijn de uitgaven per oudere patiënt hoger. De kosten voor preventie zijn het hoogst bij borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker, vooral door bevolkingsonderzoeken.
Balans tussen innovatie en betaalbaarheid
Nieuwe behandelingen hebben de overlevingskansen verbeterd, maar de kostenstijging brengt risico’s met zich mee. Chantal Pereira van het Maastricht UMC stelt dat een maatschappelijk debat nodig is over de balans tussen innovatie, kosten en de houdbaarheid van de zorg. “Want wanneer de uitgaven aan kanker in dezelfde mate blijven doorstijgen, zal andere zorg worden verdrongen. Daarin moeten we ons niet alleen afvragen of nieuwe en bestaande kankerbehandelingen voldoende kosteneffectief zijn voor de individuele patiënt, maar ook kijken naar het hele behandellandschap. Investeren we voldoende in preventie?”
Mieke Reuser van het RIVM benadrukt dat keuzes onvermijdelijk zijn: “In het kader van houdbare en betaalbare zorg moeten deze lastige keuzes gemaakt worden: elke zorgeuro kan maar één keer uitgegeven worden.”