3 april 2014 om 11:07
< 1 min lezen
Langeafstandlopers eerder dood dan gematigde hardloper
Gematigde hardlopers leven langer dan mensen die vaak lange afstanden rennen. Het is niet duidelijk waarom, maar het rennen van meer dan 2 tot 3 uur per week verkort de levensduur. Dit meldt de Telegraaf.
Onderzoekers van het Cardiovascular Research Institute in Allentown kwamen tot deze conclusie. Zij onderzochten meer dan 3800 lopers. De mannen en vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. 70 procent van de deelnemers liep daarbij meer dan 30 kilometer per week. Risicofactoren zoals verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk, diabetes, pijnstillers, rookgedrag of een familiegeschiedenis op het gebied van hartziekten werden tijdens de studie geanalyseerd.
“Onze studie levert geen verschillen die deze levensduur kunnen verklaren”, zegt onderzoeker Martin Matsumura. “We weten helaas nog niet wat de optimale dosis hardlopen is voor een langer leven en goede gezondheid.” Verder onderzoek naar de effecten van frequent lopen is nodig om meer uitsluitsel te geven.
Er zijn wel ideeën naar wat mogelijk de oorzaak is van de verkorte levensduur. Hartspecialist James O’Keefe: “Het lopen van lange afstanden in een hoog tempo vraagt simpelweg gewoon te veel van het lichaam. Matig bewegen, twee tot drie keer per week, gemiddeld 2,5 uur zou het beste zijn,” aldus O’Keefe.
© Nationale Zorggids