14 november 2016 om 13:14
< 1 min lezen

Martini Ziekenhuis begint met innovatieve scans om prostaatkanker te vinden

Het Martini Ziekenhuis voert als derde niet-academisch ziekenhuis in Nederland Gallium PSMA PET-scans uit. Met deze nieuwe scanmethode kunnen uitzaaiingen van prostaatkanker in een eerder stadium en nauwkeuriger in beeld worden gebracht, waardoor de patiënt gerichter behandeld kan worden. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

De Gallium PSMA PET-scan wordt vooral gebruikt bij patiënten die eerder al behandeld zijn voor prostaatkanker. Als een patiënt na behandeling weer een stijgende PSA-waarde heeft en er dus een vermoeden bestaat dat de kanker terug is, kan deze scan goed helpen bij de beoordeling of er daadwerkelijk sprake is van uitzaaiing. Als er uitzaaiingen zijn, laat de scan precies zien waar de kankercellen zich bevinden.

Het afgelopen jaar zijn alle voorbereidingen getroffen. Er is een speciale vergunning aangevraagd om deze stof te mogen maken. Omdat Gallium licht radioactief is, is er een speciale zware loodkast van tweeduizend kilo geplaatst waarin de Gallium PSMA gemaakt kan worden. Dit om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. De bereiding gebeurt volautomatisch in het lab van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

In het Martini Ziekenhuis wordt jaarlijks bij 250 patiënten de diagnose prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland, gesteld. Het Martini Ziekenhuis organiseert dinsdag 15 november een interactieve publiekslezing over prostaatkanker. Wegens grote belangstelling is aanmelden helaas niet meer mogelijk. De avond wordt integraal geregistreerd en is vanaf eind november in zijn geheel terug te zien op het YouTube kanaal van het Martini Ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Verschil in ontbijtkeuze tussen man en vrouw kan helpen bij afvallen

    29 november 2024 om 14:25
  • operatiekamer cardiologie
    • Ziekenhuizen

    Misstanden CWZ: hartpatiënten kregen pacemakers zonder betrokkenheid cardiologen

    29 november 2024 om 09:24