29 december 2016 om 14:35
< 1 min lezen

Martini Ziekenhuis gaat hele jaar oordoppen verkopen

De afdeling Oogheelkunde en Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het Martni Ziekenhuis ziet aan het eind van het jaar de nadelige gevolgen van vuurwerk voor ogen en oren. Om deze schade te beperken verkoopt het ziekenhuis ieder jaar vuurwerkbrillen en oordoppen. De afdeling KNO gaat nu het hele jaar door oordoppen verkopen. Dat meldt het Martini Ziekenhuis.

Het ziekenhuis ziet steeds meer jonge mensen met ernstige gehoorschade, bijvoorbeeld door harde muziek tijdens het stappen of harde geluiden tijdens het klussen. Deze schade kan voorkomen worden door het dragen van goede oordoppen, zo vertelt KNO-arts Hans Claessen.

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door te hard geluid.  Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Dat geluidsniveau is gelijk aan een heel hard rinkelende wekker naast je bed of vlakbij een drukke verkeersweg, een langsrijdende trein. Mensen denken vaak dat dit alleen kan gebeuren als een geluid heel erg hard is, maar het gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld. Het gevolg kan ernstige slechthorendheid of zelfs doofheid zijn, maar ook een constante piep/ruis of een overgevoeligheid voor geluiden. Dit is onherstelbaar en onomkeerbaar, dus voorkomen is van groot belang.

Iedereen kan op de polikliniek KNO het hele jaar voor slechts drie euro oordoppen kopen. Deze dempen harde en schadelijke geluiden. Ook is het dit jaar mogelijk om op de polikliniek van Oogheelkunde voor één euro een vuurwerkbril aan te schaffen. De vuurwerkbril is gemaakt van een sterke kunststof en sluit goed aan, waardoor de ogen goed beschermd zijn. Met de beschermende maatregelen in combinatie met juiste wijze van aansteken, kan schade voorkomen worden. Ook voor toeschouwers zijn deze maatregelen belangrijk, want de afgelopen jaren bleek dat de helft van de gewonden door vuurwerk omstanders waren.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
  • Eva Hermans longeneeslijk
    • Ziekenhuizen

    Eva Hermans (@longeneeslijk) bijna 4 jaar na longkankerdiagnose overleden

    Vandaag om 12:44
    • Ziekenhuizen

    Patiënten tasten in het duister: geen idee van complicaties na prostaatverwijdering

    Vandaag om 11:27