4 december 2013 om 15:28
< 1 min lezen

Meer geld ziekenhuis bij effectieve behandeling

(Novum) – Verzekeraars VGZ en CZ en het Radboudumc beginnen met een experiment waarbij de kwaliteit van de zorg bepaalt welke vergoeding het ziekenhuis krijgt. De drie partijen tekenen woensdag een overeenkomst over de zorg voor parkinsonpatiënten in het ziekenhuis in Nijmegen, waarbij de ‘gezondheidswinst’ wordt beloond. Dat meldt het Radboudumc woensdag

Het ziekenhuis krijgt in het vervolg voor een langere periode geld om een patiënt te behandelen, zo schreef NRC Handelsblad eerder op de dag. Het gaat om een vast bedrag per patiënt per jaar. Dat bedrag is gebaseerd op het landelijk gemiddelde van een jaar parkinsonzorg. Geeft het ziekenhuis minder uit aan de behandeling van een patiënt, dan is de rest winst.

Dat moet het ziekenhuis ertoe aanzetten om patiënten effectiever te behandelen, zodat de kwaliteit van leven toeneemt. Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat Radboudumc zijn prestaties moet verantwoorden. Het ziekenhuis moet de kwaliteit van de zorg inzichtelijk maken door het resultaat van de behandeling van parkinsonpatiënten met de verzekeraars te delen.

Nu worden ziekenhuizen nog betaald voor het aantal behandelingen dat ze verrichten. “Een ziekenhuis krijgt voor iemand die na een beroerte een tot vijf dagen in het ziekenhuis ligt drieduizend euro en voor zes of meer dagen achtduizend euro”, aldus hoogleraar neurologie Bas Bloem in de middagkrant. “Er bestaat geen enkele prikkel om de behandeling zo kort mogelijk te maken.”

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Agema overlegt vandaag nog met zorgsector over plotse bezuinigingen

    Gisteren om 17:01
    • Ziekenhuizen

    Zorgcontractering 2025 verder gevorderd dan vorig jaar

    Gisteren om 11:54