6 januari 2015 om 14:04
< 1 min lezen

Meer voedselinfecties, maar minder ernstig

(Novum) – Grote uitbraken van voedselinfecties of -vergiftigingen bleven in Nederland uit in 2013, maar er waren wel meer meldingen dan in 2012. In totaal kwamen er 290 meldingen binnen, zoals de hoogleraren die ziek werden na een borrel en etentje in Amsterdam, of de mensen die ziek werden na het eten van oesters waar het norovirus in zat.

Maar een grote uitbraak, zoals de met salmonella besmette zalm in 2012 waar zelfs vier mensen aan overleden, was er het jaar later niet. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde analyse van de registratiecijfers in 2013 van voedselinfecties en -vergiftigingen afkomstig van de NVWA en de GGD’en door het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM.

Net als in voorgaande jaren waren Campylobacter en het norovirus de meest voorkomende verwekkers van voedselinfecties of -vergiftigingen.

 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Wat kost een ziekenhuisbevalling in 2026?

    24 december 2025 om 15:56
    • Ziekenhuizen

    Zeshonderd Nederlanders melden zich als stamceldonor na oproep ziek Vlaams meisje

    24 december 2025 om 13:58

Aankomende evenementen

13 Jan
Van ex-partner naar co-ouder
  • Noord-Brabant
08 Feb
Als het spel te ver gaat – gokschade herkennen in de huisartsenpraktijk en de basis-GGZ
  • Limburg
09 Mar
Basis workshop Peristomale huidproblemen
  • Utrecht