4 maart 2025 om 10:51
2 minuten lezen

Miljoeneninvestering in grensoverschrijdende zorg tussen Nederland en Duitsland

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer

Om lange wachttijden in Twente te verminderen, wordt onderzocht of Twentenaren in de toekomst vaker in Duitse ziekenhuizen behandeld kunnen worden. Dit onderzoek, waarvoor 4,5 miljoen euro beschikbaar is, richt zich niet alleen op ziekenhuizen, maar ook op samenwerking in andere zorgsectoren zoals ambulancediensten, verpleeghuizen en thuiszorg. Dit meldt de Tubantia.

Samenwerking in crisistijd bewezen effectief

Tijdens de coronacrisis bleek dat ziekenhuizen in Twente en het Duitse grensgebied goed kunnen samenwerken. Duitse ziekenhuizen, zoals in Münster, boden destijds hulp aan Nederlandse patiënten toen er in Twente geen ziekenhuisbedden meer beschikbaar waren. De vraag is nu waarom deze samenwerking niet structureel wordt ingezet, zeker nu beide landen kampen met vergrijzing en personeelstekorten in de zorg.

Slimmere zorgplanning met kunstmatige intelligentie

Om de samenwerking te verbeteren, wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie en data-gestuurde wiskundige modellen. Onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen algoritmen en software om patiëntstromen efficiënter te regelen. Op dit moment maken Nederlandse en Duitse ziekenhuizen nog afzonderlijke planningen, waardoor patiënten in Nederland soms lang moeten wachten op een operatie, terwijl in Duitsland mogelijk sneller plek is.

Uitdagingen bij grensoverschrijdende zorg

Voor operaties lijkt een samenwerking goed mogelijk, maar bij langdurige zorg is de vraag of Nederlandse patiënten bereid zijn naar een Duits verpleeghuis te verhuizen. Ook de communicatie tussen zorginstanties kan verbeterd worden. Momenteel is er geen digitale koppeling tussen Nederlandse en Duitse ziekenhuizen of ambulancecentrales, waardoor informatie nog telefonisch moet worden doorgegeven.

Stappen naar efficiëntere zorg

Naast ziekenhuizen wordt ook gekeken naar betere afstemming van ambulance-inzet en beddenplanning in verpleeghuizen. Een betere digitale infrastructuur kan ervoor zorgen dat hulpdiensten sneller en effectiever samenwerken. Zo zou een Nederlandse ambulance bijvoorbeeld efficiënter kunnen assisteren bij een verkeersongeluk in Duitsland en kunnen Duitse ziekenhuizen sneller inzicht krijgen in beschikbare verpleeghuisbedden in Twente.

Hoewel er al enige samenwerking is in de grensregio, gebeurt dit nu vooral op incidentele basis. Het doel van dit project is om hier een structurele en efficiëntere samenwerking van te maken.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    ‘Prostaatpatiënten Zuyderland juist heel tevreden’

    14 maart 2025 om 14:58
    • Ziekenhuizen

    OLVG gecorrigeerd vanwege chirurgen die discrimineerden

    14 maart 2025 om 14:54

Aankomende evenementen

16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht