‘MRSA-bacterie onschadelijk te maken met nieuwe zalf’
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Micreos heeft een zalf ontwikkeld die de ziekenhuisbacterie MRSA doodt. Het bedrijf hoopt binnen vijf jaar ook een pil of injectiemiddel te kunnen introduceren waarmee de bacterie kan worden uitgeroeid. Dat meldt de Telegraaf.
Het bestrijden van de MRSA-bacterie is vanwege resistentie tegen de meeste antibiotica niet eenvoudig. In ziekenhuizen worden veel maatregelen genomen om te voorkomen dat patiënten besmet worden met de bacterie. De zalf is ontwikkeld op basis van de zogeheten fagentechnologie. Dit houdt in dat het geen antibioticum is, maar een enzym dat de bacterie aanvalt door het afbreken van haar celwanden. Onderzoekers van Micreos verwachten veel van de zalf, die de MRSA-bacterie onschadelijk zal maken. Ook achten zij de kans op resistentie niet waarschijnlijk.
Hoogleraar moleculaire epidemiologie Marc Bonten van het UMC Utrecht plaatst enkele kanttekeningen bij de nieuwe zalf. ‘Het gaat om een lokaal geneesmiddel, een zalfje dat niet het lichaam ingaat. Wat we als medische wetenschap willen, is een injecteerbaar middel voor de behandeling van ernstige infecties veroorzaakt door de mrsa-bacterie. Tot op heden is het met de fagentechnologie nooit gelukt om een injecteerbare vorm te ontwikkelen. Dus die vijf jaar is een mooi streven, maar lijkt mij erg optimistisch. Ook de claim dat er geen resistentie gaat optreden is optimistisch en moet nog blijken als het middel op grote schaal zou worden toegepast.’
© Nationale Zorggids