19 april 2018 om 10:53
< 1 min lezen

Nieuw project onderzoekt samenwerking Nederlandse en Duitse gezondheidszorg

De provincie Drenthe heeft een bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld zodat de Nederlandse gezondheidszorg kan samenwerken met de Duitse gezondheidszorg. Daartoe is het project Common Care opgestart waar de provincie Drenthe samen met de provincie Groningen, Duitse en Nederlandse ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de Duitse deelstaat Niedersachsen aan meedoet. Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe. 

Dit project is van belang omdat er in beide landen sprake is van een tekort aan zorgpersoneel. Drentenaren die daardoor verder moeten reizen naar een ander Nederlands ziekenhuis, zouden ook net over de grens terecht moeten kunnen. En samenwerking is niet gemakkelijk op te zetten, omdat Nederlandse zorgverzekeraars normaal gesproken geen zaken doen met Duitse ziekenhuizen. En andersom geldt precies hetzelfde.

Het project Common Care moet deze samenwerking bevorderen, eventuele taalproblemen oplossen en een productieve uitwisseling van patiënten opleveren in tijden van te grote personeelstekorten. 

Overigens mag iedere Nederlander naar een Duits ziekenhuis als hij dat wil, aldus UMCG-woordvoerder Joost Wessels. Wie dat doet heeft recht op vergoeding van de zorg, maar een Duits tarief kan verschillen van een Nederlands tarief, waardoor een patiënt mogelijk een deel zelf moet betalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    ‘Prostaatpatiënten Zuyderland juist heel tevreden’

    14 maart 2025 om 14:58
    • Ziekenhuizen

    OLVG gecorrigeerd vanwege chirurgen die discrimineerden

    14 maart 2025 om 14:54

Aankomende evenementen

16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht