16 augustus 2013 om 14:05
< 1 min lezen

Nieuwe bacterie in Nederlandse teken

(Novum) – Vier procent van de teken draagt een bacterie waarvan niet bekend was dat die in Nederlandse teken zit. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om de Borrelia miyamotoi, een variant van de Borrelia burgdorferia, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Die bacterie komt in 22 procent van de teken voor.

In het AMC is vorig jaar voor het eerst een man behandeld die door een tekenbeet besmet was geraakt met de bacterie. De 70-jarige patiënt had neurologische klachten als geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon. Hij was vaak in aanraking geweest met teken, maar bleek niet te lijden aan de ziekte van Lyme.

Artsen besloten hem toch op dezelfde manier te behandelen. De behandeling sloeg aan, maar pas na verder onderzoek bleek waarom. Een internist had een artikel gelezen over een patiënt uit de Verenigde Staten met een soortgelijk verhaal en besloot op zoek te gaan naar een andere bacterie. Uit onderzoek van het hersenvocht van de Nederlandse man bleek dat hij inderdaad besmet was geweest met de bacterie Borrelia miyamotoi.

De bacterie lijkt erg op de Borrelia burgdorferia, maar wordt niet herkend door standaardtesten en veroorzaakt geen ziekte van Lyme. Wel reageren ze beide op dezelfde antibiotica.

De man die ziek is geworden door de bacterie had een sterk verzwakte weerstand omdat hij pas was behandeld voor kanker. Of mensen met een normaal afweersysteem ook ziek worden door de bacterie moet worden onderzocht. Het AMC en het RIVM werken aan een test die de nieuw gevonden bacterie kan aantonen.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Revalidatiecentrum Medinello wint rechtszaak: Zilveren Kruis op vingers getikt

    Gisteren om 13:18
    • Ziekenhuizen

    AI-gestuurde software moet pijn bij te vroeg geboren baby’s detecteren

    Gisteren om 12:37