
Nieuwe bloedverdunners bij sinustrombose net zo effectief als oude en minder belastend
Patiënten met sinustrombose, een zeldzame beroerte, hoeven mogelijk niet langer regelmatig naar de trombosedienst. Nieuwe bloedverdunners, directe orale anticoagulantia (DOAC’s), blijken net zo veilig en effectief als de traditionele vitamine-K-antagonisten (VKA’s). Dit blijkt uit een internationale studie, gecoördineerd door Amsterdam UMC en gepubliceerd in The Lancet Neurology, zo meldt het umc.
Het grote voordeel van DOAC’s is dat patiënten geen frequente controles bij de trombosedienst meer nodig hebben. Neuroloog en onderzoeksleider Jonathan Coutinho verwacht dat deze ontdekking de behandelrichtlijnen wereldwijd zal veranderen. “Ook denken we dat DOAC’s in de toekomst standaardmedicatie gaan worden voor deze patiënten.”
Sinustrombose
Sinustrombose treft jaarlijks zo’n 300 Nederlanders, vooral vrouwen onder de 50 jaar. De aandoening veroorzaakt een verstopping in de bloedvaten van de hersenen, met mogelijk ernstige gevolgen zoals hersenbloedingen, verlammingsverschijnselen en epileptische aanvallen.
De studie, de grootste over sinustrombose in 25 jaar, analyseerde gegevens van 619 patiënten uit 23 landen. Van hen kreeg 65 procent een DOAC en 35 procent een VKA. Onderzoekers vergeleken de veiligheid door te kijken naar het aantal ernstige bloedingen of nieuwe tromboses binnen zes maanden na de diagnose. In beide groepen lag dit percentage op 3% procent, wat betekent dat er geen verschil is in effectiviteit en veiligheid.
Privacy
Coutinho benadrukt dat het onderzoek alleen mogelijk was door internationale samenwerking. “Dit soort onderzoeken zijn in de praktijk zeer moeilijk uitvoerbaar zeker na invoering van de privacywetgeving AVG (algemene verordening gegevensbescherming), maar dankzij vereende krachten is het ons gelukt.”