Nieuwe pictogrammen maken medicijninformatie in één oogopslag duidelijk
Sinds deze week helpen nieuwe pictogrammen medicijngebruikers om snel en eenvoudig belangrijke informatie te begrijpen. De set, bestaande uit meer dan 50 pictogrammen, is ontwikkeld door een breed samenwerkingsverband en getest op begrijpelijkheid, ook bij laaggeletterden. Minister Fleur Agema van Volksgezondheid ontving op woensdag 12 februari 2025 officieel de set. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
De pictogrammen verschijnen eerst in de informatie die apothekers geven bij nieuwe medicijnen. Later zullen ze ook te vinden zijn op zelfzorgmedicijn-webshops, medicijnverpakkingen, schappen in apotheken en drogisterijen en in voorlichtingsfolders.
Helderheid en veiligheid
Minister Agema benadrukt het belang van duidelijke medicijninformatie: “Het is natuurlijk belangrijk dat mensen weten welke geneesmiddelen ze veilig kunnen gebruiken. De invoering van deze pictogrammen kan daarbij helpen. Ik juich dit van harte toe.” Collegevoorzitter Ton de Boer voegt toe: “Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je de informatie over je medicijn goed kunt begrijpen. Heldere, eenduidige pictogrammen als deze helpen daar bij, want beelden zeggen vaak meer dan woorden.”
Uniforme set
Er zijn veel verschillende pictogrammensets, waardoor medicijngebruikers vaak opnieuw moeten wennen aan nieuwe symbolen. Het initiatief Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen ontwikkelde daarom een uniforme set met begeleidende teksten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) coördineert het project en wil het de komende jaren verder uitbreiden, ook op Europees niveau.
Gebruik in brede medicijninformatie
Iedereen die medicijninformatie ontwikkelt, kan de pictogrammen gebruiken in bijsluiters, verpakkingen, video’s en folders. Het beleid rondom pictogrammen in de bijsluiter en op medicijnverpakkingen is vanaf nu aangepast om de nieuwe set te integreren.
De pictogrammen zijn ontwikkeld door 17 partijen, waaronder het CBG, Patiëntenfederatie Nederland, KNMP, Pharos en het ministerie van Volksgezondheid.