Normal_11772

AMSTERDAM (Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het VUmc onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen medisch specialisten in het Amsterdamse ziekenhuis. Dat heeft de inspectie dinsdag bekendgemaakt.

De IGZ had de raad van bestuur van het VUmc om opheldering gevraagd na berichten in de media over een slepende ruzie waardoor de patiëntenzorg ernstig in gevaar zou zijn. Volgens de inspectie heeft het ziekenhuis de IGZ verkeerd voorgelicht. De inspectie heeft daarom geen vertrouwen meer in het bestuur. Bovendien is de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid volgens de inspectie in het geding.

Het conflict ontstond nadat een ernstig zieke longpatiënt vorig jaar overleed op de intensive care. Dat zou gebeurd zijn omdat de specialisten niet goed samenwerkten. Volgens de inspectie leken de problemen begin dit jaar opgelost, maar vorige week bleek dat er nog altijd problemen waren, vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul.

De IGZ vindt dat het ziekenhuis de problemen had moeten melden. "Dit vanwege de ernst van de problemen, de samenhang met de calamiteitenmelding en de hoge risico's voor de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid."

Het VUmc blijft voor maximaal zes maanden onder toezicht. In deze periode kan het ziekenhuis onaangekondigde bezoeken van de inspectie verwachten.